am urmatoarea speta D este debitorul lui C pentru suma X reprezentand contravaloare cumparate si neachitate. D intra in insolventa,C este inscris in tabelul preliminar al creantelor (acesta are BO pt creanta sa si nu exista contestatii la tabel in ce-l priveste) . In aceasta faza C poate intocmi factura storno pentru o parte din marfa vanduta (deci luandu si marfa inapoi practic ) ?
pai din cate stiu dreptul lui D de a-si administra afacerile este suspendat; se ocupa lichidatorul judiciar de aceasta
in al doilea rand, o astfel de 'manevra' ar afecta dreptul creditorilor cu rang de preferinta prioritar (salariatii care nu si-au primit drepturile, bugetul statului etc) care nu isi mai pot indestula creantele din vanzarea bunurilor respective
Concluzia: nu este posibil
si daca "au comis-o deja" cum se poate repara? Stiu ca lichidatorul are dreptul de a cere anularea transferurilor patrimoniale a operaţiunilor comerciale încheiate de debitor susceptibile a prejudicia drepturile creditorilor, in speta lichidatorul nu cunoaste "operatiunea".
pai e treaba lichidatorului sa observe 'operatiunea'... si creditorii sunt indreptatiti sa conteste si sa ceara anularea stornarii... ce ne facem daca marfa a fost vanduta deja de catre creditor ?? :))... cred ca va fi bun de plata :)