avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificarea unilaterala a felului muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificarea unilaterala a felului muncii

Este posibil ca angajatorul sa modifice atributiile de serviciu - mai exact felul muncii UNILATERAL in perioada, in care angajatul este in concediu de odihna?
Cine poate sa imi raspunda a aceasta intrebare, rog sa imi indice si baza legala. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:21, 29 Octombrie 2010
Ca orice contract, CIM se poate modifica doar cu acordul partilor.
Art. 48.din codul muncii prevede ca "Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod".
In ceea ce priveste concediul de odihna, nu stiu sa existe vreo prevedere care sa interzica astfel de operatiuni in perioada concediului de odihna (doar la desfacerea contractului si in cazul concediilor pentru incapacitate de munca).
Acum urmeaza sa vedeti motivarea din decizia de modificare a atributiilor, daca se incadreaza in vreuna din situatiile de mai sus.
In decizie nu este motivata modificarea.
Modificarea este facuta in baza unei adrese in care se solicita studii superioare. cu mentiunea ca pana sa se dea adresa nu s-au constatat lipsuri in munca mea.
Si culme studiile superioare nu mi-au fost recunoscute.
1. Din Codul muncii:
Art. 41 - (1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

2. Daca v-a modificat felul muncii inseamna ca v-a modificat functia, ceeea ce nu se poate unilateral decat cu acordul dvs. prin semnatura pe actul aditional la CIM.
3. Daca este vorba numai de atributiunile de serviciu (pct.F din CIM) este tot o modificare a clauzelor din CIM si trebuia sasemnati de luare la cunostinta pe noua fisa a postului.
4. Chiar daca modificarea s-a facut in timp ce erati in CO trebuia sa semnati dupa ce reveneati la serviciu.
5. Puteti face o sesizare la ITM pentru nerespectarea Codului muncii si a CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Felul muncii gigel65 gigel65 Este o schimbare a felului muncii daca un angajat este mutat efectiv in alt birou (in organigrama este alt compartiment al aceluiasi serviciu) cu alte ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca validunca validunca se poate modifica c.m. cu acordul persoanei ; perioada prestata ,felul muncii, locul de munca,functia , salar, ... prin act aditonal la c.m. ? temei ... (vezi toată discuția)
Ma puteti ajuta? george2016 george2016 Poate o persoana cu handicap sa fie mutată de la un loc de muncă la altul în aceeași instituție?adică să aibă mai multe atributiuni (vezi toată discuția)