avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantii salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantii salariale

M-am lichidat de la o firma si nu am primit garantiile care au fost retinute in primi 2 ani dupa angajare. Ce obligatii are angajatorul cu privire la suma de aprox. 1100 Euro pe care trebuie sa mi-o restituie si ce trebuie sa procedez eu sa-mi primesc bani mei?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 1 Noiembrie 2010
Garantia materiala constituita, precum si dobanda aferenta acestei garantii, se restituie la incetarea contractului individual de munca. In cazul dvs. ar fi indicat sa va deplasati la sediul fostului angajator si sa intocmiti o cerere de restituire garantie in dublu exemplar ( un exemplar cu numarul de inregistrare de la secretariat sa ramana la dvs. ), insa exista posibilitatea ca sumele respective sa fie eliberate dupa 30 zile. Daca nu v-au fost restituite nici dupa acest timp, va adresati instantelor de judecata.
raduradu2 si-a continuat mesajul separat… si a scris:

unde scrie in codul munci acest lucru referitor la restituirea garantiei de catre angajator?
1. In Codul muncii nu scrie despre garantii.

2. Din Legea nr.22/1969 (legea gestionarului):
Art. 15. – Garanţia în numerar va fi depusă de către agenţii economici, autorităţile şi instituţiile publice la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci, într-un cont special al agentului economic, al autorităţii ori al instituţiei publice respective. Garanţiile în numerar depuse la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci se înscriu într-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi păstrat în casieria agentului economic, autorităţii sau instituţiei publice în favoarea căreia s-a constituit garanţia.
Pentru garanţia depusă în condiţiile alin. 1, se acordă o dobândă anuală, stabilită de depozitarul garanţiei, care nu poate fi mai mică decât dobânda acordată pentru depozitele la termen pe un an.
(Articolul a fost modificat prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 54/1994).
Art. 16. – Garanţia în numerar şi dobînda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime. Agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice sunt obligaţi, în aceste cazuri, să elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni în care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.
Din nou, raduradu2 a continuat discutia in alt topic, in alt forum. Am copiat aici ce a mai scris:

Daca garanţia în numerar şi dobînda aferentă pe care mi le datoreaza acest patron la incetarea contractului de munca NU au fost depuse la nici o casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci, într-un cont special al agentului economic, al autorităţii ori al instituţiei publice respective el lucrand cu acesti bani. Ce trebuie sa fac?
Daca garanţia în numerar şi dobînda aferentă pe care mi le datoreaza acest patron la incetarea contractului de munca NU au fost depuse la nici o casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci, într-un cont special al agentului economic, al autorităţii ori al instituţiei publice respective el lucrand cu acesti bani. Ce trebuie sa fac?

Alte discuții în legătură

Primirea garantiei de la angajator massoi massoi Buna ziua,vreau nişte lămuriri dacă se poate.Am lucrat ca gestionar la o anumită firma până în data 27.11.2009,când am fost anunţat că se ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie gestiune euangajat euangajat Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Dobanda-garantie materiala laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda ... (vezi toată discuția)