La incetarea activitatii in cadrul unei firme in care am detinut functia de gestionar,odata cu returnarea garantiei materiale,nu trebuia returnata si dobanda aferenta acelei sume?Trebuia sa mi se aduca la cunostinta carnetul de consemnatiuni de la banca?Va multumesc
Analizati continutul documentului incheiat cu unitatea unde a-ti detinut calitatea de gestionar,care dispune retinerea garantiei materiale si returnarea acesteia .
De regula,garantia materiala se depune in cont distinct,nascator de dobanda ,
care ,in situatia incetarii raporturilor de munca se returneaza,garantia initiala
+dobanda aferenta
In contractul incheiat cu societatea se mentioneaza ca suma se depune pe un carnet de consemnatiuni ,pe numele meu,la banca X,si ca la incheierea raporturilor de munca,mi se va elibera inclusiv dobanda.Ei mi-au restituit o certa suma de bani,dar refuza sa precizeze daca aceasta contine si dobanda lor.Intrebarea era daca exista vreo modalitate de ai constrange sa-mi prezinte documentul bancar din care sa rezulte si plata acelei dobanzi?Multumesc.
Art. 16. - Garantia în numerar si dobînda aferenta pot fi ridicate de catre gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului sau de munca sau la trecerea într-o functie pentru care nu se cere garantie, în situatia în care nu a cauzat o paguba sau cînd paguba a fost acoperita în întregime. Agentii economici, autoritatile sau institutiile publice sunt obligati, în aceste cazuri, sa elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreuna cu o comunicare catre Casa de Economii si Consemnatiuni în care sa se arate ca titularul are dreptul sa ridice garantia.
Art. 17. - Casa de Economii si Consemnatiuni are obligatia sa elibereze sumele depuse drept garantie, dupa caz:
a) titularului carnetului de consemnare, pe baza comunicarii facute de agentii economici, autoritatile sau institutiile publice si a prezentarii carnetului;
b) agentiilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, pe baza cererii acesteia si a unei copii certificate de pe titlul executoriu definitiv obtinut împotriva gestionarului
Art.16 asa cum l-ati prezentat dumneavoastra,este cel actual?Pentru ca eu am gasit pe net o forma mai veche(cred),si nu as vrea sa fac vreo gafa.Va multumesc.
Lege nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor agenţilor economici, autorităţilor sau instituţiilor publice Versiune actualizata la data de 15/07/1994
Art. 16. - Garanţia în numerar şi dobînda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime. Agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice sunt obligaţi, în aceste cazuri, să elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni în care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.