avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare parte la partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare parte la partaj

Buna ziua,

Se poate sa aflu daca in urma divortului,unul dintre soti renunta la partea lui care ii revine in urma partajului,in favoarea celuilalt sot,este posibil acest lucru?Cum se face ,cu ce acte si unde?La notariat este posibil?

Apoi dupa aceasta renuntare se emite un alt act de proprietatea pe numele celui care are ambele parti?
Stie cineva cam cat costa toate aceste proceduri?

Practic unul din soti renunta la partaj si lasa casa celuilalt.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: rbg , utilizator 17:03, 1 Noiembrie 2010
partajul se face la notar sau in instanta. unul din soti cedeaza cota lui, celuilalt
in ambele cazuri, actul de partaj se va inscrie apoi in cartea funciara, cu el se face dovada ca e proprietar pe intreg
despre costuri, intrebati la notar. in instanta, taxa de timbru e 3% din valoarea bunurilor
Multumesc mult.
Spuneti-mi va rog 3% din valoarea totala a apart. sau doar a partii celuilalt?

Mergeti la notar, povestiti ca cedati totul in favoarea fostei sotii si aceasta va plati totul. Fie multumita ca are totul. Candva nu te va ierta. Tot iti va face sicane. Acum pare zambitoare. Iti spun din experienta.
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
Doncean, utilizator
Va multumesc,insa eu sunt sotia care are grija de copilul pe care sotul nu l-a vazut de 8 ani de la divort iar acum in schimbul renuntarii la plata pensiei de intretinere(singura lui contributie) vrea sa renunte la partea din apartamentul conf. II achizitionat cu banii parintilor mei,dar in timpul casatoriei.
Asa ca nu face cine stie ce act de vitejie si oricum eu platesc tot.
Va multumesc oricum,voiam doar sa platesc mai putin decat in cazul unei donatii sau vanz.cump,pentru ca sunt din fondul de facultate al copilului,pusi deoparte din pensia de intretinere de pana acum(pe care nu am cheltuit-o).

O zi buna
Da exista asemenea act de renuntare.Acest lucru se poate face doar dupa pronuntarea definitiva a divortului si in nici un caz inainte sau in timpul procesului de divort.Se poate solicita acest lucru in cererea de divort la capitolul pretentii dupa divort si atunci instanta va scrie acest lucru in hotararea de divort cu care puteti merge la notarul public pentru intocmirea actului de proprietate asupra imobilului sau bunurilor mobile care doriti sa apartina sotiei.Aceste acte se platesc in functie de valoarea bunurilor cat si in functie de actul prin care doriti sa cedati bunurile (mobile sau imobile)-taxele sunt deferite de la un birou notarial la altul.

Alte discuții în legătură

Cererea de divort-va rog sa-mi raspundeti !!!! gabriel1967 gabriel1967 Buna ziua, Eu si sotia ne-am separat demult, iar acum dorim sa introducem actiunea de divort;stiu ca chiar daca avem impreuna o fata de 13 ani, putem ... (vezi toată discuția)
Apartament in urma divortului BlaKy BlaKy Buna ziua, Urmeaza sa divotez si am depus deja actele la starea civila. In timpul casatoriei am achizitionat un apartament prin programul prima casa. Vreau ca ... (vezi toată discuția)
Cedare cota 1/2 din bun comun si taxe James_Hetfield James_Hetfield Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cum pot ceda sotiei mele cota din 1/2 dintr-un apartament cumparat de noi in timpul casatoriei acum 4 ani. M-ar interesa ... (vezi toată discuția)