avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii conventii civile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

conventii civile

Buna ziua , as avea si eu o intrebare ? Stie cineva pentru un administrator de bloc angajat in baza unei conventii civile care conform ordonantei 82/2010 trebuie sa plateasca pe langa impozit si sanatate si pensii 10.5% si Somaj0.5% cum se face stat de plata? din Brut se opresc contributiile si apoi din ce ramane impozitul sau invers? Poate are cineva un model sa mi-l trimita pe adresa de mail andradaaa@yahoo.com, as fi foarte recunoscatoare.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andradaa , utilizator 20:23, 29 Octombrie 2010
Contribuabilii care obţin venituri din convenţii civile pot opta î­n­tre impozitarea veniturilor din acti­vităţi independente (potrivit art. 52, lit. d, Cod Fiscal) sau impozitarea veniturilor obţinute din alte surse (art. 78, lit. e, Cod Fiscal).
Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în mo­mentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă ve­niturilor realizate ca urmare a activi­tăţii desfăşurate pe baza acestuia.
Codul Fiscal consideră veniturile obţinute din convenţii civile drept venituri obţinute din activităţi independente. Art. 52 lit. d) din Codul Fis­cal prevede reţinerea la sursă a im­­pozitului, reprezentând plăţi anti­ci­pate pentru unele venituri din ac­tivităţi independente. Plătitorii veniturilor din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite. Impozitul ce tre­buie reţinut se stabileşte după cum urmează, aplicând o cotă de im­punere de 10% la venitul brut. Acest impozit se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.
Contribuabilii care obţin venituri din convenţii civile pot opta pen­tru impunerea veniturilor „din alte surse”. Potrivit prevederilor art. 78, lit. e) din Codul Fiscal, în categoria venituri din alte surse se includ şi veniturile primite de persoanele fizice din convenţii civile, în cazul în care contribuabilul a exercitat opţiu­nea de impozitare a acestor venituri. În această situaţie, impozitul pe ve­nit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor (deci nu anticipat!) de către plătitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Acesta reprezintă impozit final şi nu mai intră în procedură de regularizare. Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.


:luck:
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
ContSters167247, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri dar CONTRIBUTIA la sanatate 5.5%? cred ca tot din brut nu? stie cineva daca contributia la sanatate se platesc de doua ori in cazul unui administrator cu conventie civila care are contact de munca la alta firma unde plateste toate contributiile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug 58 conventie nu cim gherescuclaudia gherescuclaudia Buna ziua, Am conventie civila cu doua firme. Una din acestea plateste tot impozitul pe venit, cealalta plateste 10% , restul de 6% trebuie platit de ... (vezi toată discuția)
Pensionar cu conventie civila irinuka2005 irinuka2005 Un pensionar este administrator al unei asociatii de proprietari angajat in baza unei conventii civile si realizeaza venituri de natura salariala(este ... (vezi toată discuția)
Contributii contract civil natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua ....sunt administrator la o asociatie de proprietari cu contract civil 1,5 ora /zi , si nu stiu ce contributii trebuie sa platesc de la 01.07.2012 ... (vezi toată discuția)