avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Participarea la cheltuielile asociatiei a persoanelor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Participarea la cheltuielile asociatiei a persoanelor juridice de la parter

Buna seara, va rog sa ma scuzati dar am mare nevoie de sfatul dumneavoastra.
Locuiesc int-un bloc din sector 2, Colentina, Bucuresti si fac parte din comitet.
Subiectul principal: la parterul blocului si la etajul intai exista magazine, care sunt ale unei firme si inchiriate catre alte agenti comerciali.
AU INTRARE SEPARATA , NU FOLOSESC LIFTUL,INTERFONUL, LUMINA DE PE SCARI.........si asociatia nu ii baga la plata de ani de zile motivand faptul ca au intrare separata, ca nu folosesc liftul.
Desi mie imi consum mai mult curent datorita faptului ca liftul merge mai mult, ca trebuie sa luminez si mezaninul, ca cablul de la interfon este mai lung, etc...si ca in lege scrie ca proprietarii de spatii comercile trebuie sa plateasca si ei cota parte indiviza(interfon, lift, femeie de serviciu,etc, etc.)
Ei au intrare separata , au femeia lor de serviciu, nu folosec lift ,interfon, lumina.
Intrebarea mea este ce trebuie sa plateasca proprietarii spatiilor comerciale?
Eu am sustinut dupa consultarea mai multor fomumuri si a a legii ca ei trebuie sa intre la plata tuturor cheltuielilor corespunzator cotei parti indiviza. Detin doua etaje dintr-un bloc cu 13 nivele.

Problema a doua: In comitet s-au luat decizii privind necesitatea unor lucrari, dar nu a luat comitetul decizia cu ce firma se se faca lucrarea( sunt mai multe lucrari executate,platite, dar eu nu mi-am dat acordul cine sa faca lucrarea) , ci presedintele de asocitie.Adica exista decizie de comitet, de exemplu sa se repare terasa, dar analiza ofertelor,pretului,etc, contractul il face presedintele cu cine vrea el, neexistind decizie de comitet cu privire la cine va face lucrarea.
conf. art. 37 din 230/2007, n-ar fi trebuit si selectie de oferte si aprobare????
Este cumva nerespectata legea ?? De ce se platesc aceste lucrari de catre asociatie daca ele nu au decizie de comitet aprobata cu privire la firma ce face lucrarea? Cine ar trebui sa verifice legalitatea acestei fapte?Cenzorul are vreo treaba cu asta??
Multumesc moderatorului elga50, cu care am corespondat privat si care mi-a raspuns pe privat si care m-a convins sa deschid si aceast subiect de forum ca sa fie informati si alte persoane cu aceste probleme.
O sa postez si conversatia mea cu dumnealui pana in prezent.
Inca o data multumesc moderatorului elga50.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:44, 30 Octombrie 2010
Interventie moderator
1. Nu v-am autorizat sa faceti public mesajele private cu mine - e o chestune de principiu, nu ca as avea ce ascunde!
2. Am rugamintea sa asteptati raspuns la mesaj si apoi sa raspundeti cu altul, astfel incat sa nu scrieti mesaje consecutive.
Puteti sa adaugati noul mesaj celui vechi, folosind butonul Editeaza.
3. Sa evitati mesajele foarte lungi, gen poveste pentru ca cei care ar dori sa va raspunda sa se poata concentra pe text, altfel pierd firul...si ori va dau raspunsuri gresite, ori nu iau in calcul toate elementele prezente in text.
@Macinic Florin,
Se pare ca sunteti foarte pornit.
Aveti dreptate ca intr-o asociatie de proprietari anumite cheltuieli se repartizeaza pe coata indiviza (in functie de suprafata utila) atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice, atat pentru spatiile destinate locuitului cat si celor cu alta destinatie.
Discutati in comitet pe baza legii 230/2007 si HG 1588/2007 si vedeti care sunt concret cheltuielile ce se pot repartiza tuturor. Se pota repartiza pe cota parte tuturor (proprietari sau agenti economici), aproape toate costurile cu personalul: presedinte, administrator, cenzor, contabil, casier... Nu puteti repartiza agentilor economici, asa cum ati explicat ca sunt la parte..., deci nu puteti sa le repartizati salarilu femeii de serviciu.
Puteti sa repatizati si agentilor economici reparatiile la partile comune ca: subsol, terase, coloane de alimentare sau canalizare... Dar nu puteti sa le repartizati acestora ceva din factura de intretinere si revizie a liftului din scara.
Asa trebuie sa analizati fiecare cheltuiala si avand in vedere prevederile legii, sa le aplicati concret la situatia dv.

In ce priveste decizia luata de presedinte, poate ca este prea mult sa-l banuiti de furt sau inselatorie, mai ales ca s-a discutat totusi in comitet. Sigur ca intotdeauna este bine sa se mearga pana la capat, sa se ia si decizia in comitet dar cateodata cineva trebuie sa-si asume luarea deciziei. Altfel sunt situatii cand se poate discuta luni de zile in comitet fara a se putea lua o decizie datorita divergentelor sau parerilor diferite. Totusi daca presedintele a decis asupra firmei, a ales firma cu oferta cea mai rea sau cea mai buna? Poate este mai de folos sa aflam faptele si urmarile deciziei luata de presedinte pentru a ne da si noi cu parerea. .
O.K.Multumesc.
Deci trebuie sa plateasca : si la femeia de serviu, interfon ,lift, salariu presedinte conform cotei parti indiviza ce le revin???Chiar daca nu le foloseste.(au femeia lor de serviciu, nu merg cu liftul, cu folosesc lumina ,au intrare separata), dar mie liftul imi consuma mai multa energie ca trebuie sa mearga de la parter la etajul 2 in plus, datorita magazinului lor ,ca cablu de la interfon este mai lung pe doua nivelele datorita magazinului, etc..mai gasesc argumente. Firma respectiva detine doua niveluri din bloc si face parte din asociatie, plateste ceva ....dar nu cat trebuie consider eu.Adica plateste putin.
Eu as zice ca s-a procedat corect pana acum. Daca au intrare separata si nu beneficiaza de interfon, lift, etc, nu au de ce sa le plateasca. Chiar si cheltuielile intretinere si de reparatie sunt discutabile.
Va dau un exemplu.
Am un spatiu comercial comercial la parterul unui bloc in forma de L.jumatete e sub bloc sumatate e in afara lui. Sunt separat de asociatie si de restul blocului din toate punctele de vedere, administrative, utilitati, cheltuieli, reparatii. etc. Si e mult mai bine.

Daca isi repara acoperisul(partea de pe bloc) si-l platesc singuri, daca mi-l repar eu mi-l platesc singur(partea de langa bloc). Mi se pare foarte echitabil asa.(chiar daca jumatate de spatiu e sub celelalte apartamente).

Deci concret, sa plateasca ce e echitabil, nici firma sa nu profite de asociatie platind prea putin dar nici asociatia sa nu abuzeze cerand sume de bani necuvenite.

@Macinic Florin
Sper ca va dati seama ca sunteti absurd invocand motive de genul lungimea cablului si consumul in plus de energie al liftului. Ma intreb cum de ati ajuns in comitet si cine v-a votat.=D>
Unii care se pricep m-au votat, dumneavoastra va dati cu presupusul si nu aveti argumente legale.
Mai vedeti si : www.avocatnet.ro/content/for...
[ link extern ]
vedeti , ca acest articol este scris de catre Radu Opaina, Presedintele Asociatiilor de Proprietari din Romania...nu de nu stiu ce "habarnist " care isi da cu presupul, ca ar trebui sau nu sa plateasca.
Deci o iau usor, ca sa inteleaga zic si eu toata lumea argumentele mele(articole din legea "magica":
Propritate comuna: toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie dacat cea de locuinta. Adica pe intelesul meu : interfon,lift, tevi conducte, spatii de scari, etc.
Cota parte indiviza:cota parte de proprietare care ii revine fiecarei proprietati individuale din propriatatea comuna .( agentul economic are cota paret indiviza din propritatea comuna)
Art.43.Cheltuielile pe cota parte indiviza de propritate ,in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea,repararea,exploatarea si dupa caz consolidarea partilor de constructii si instalatii dincondominiu aflate in proprietate comuna.

Un alt aspect vreau si eu sa vad unde scrie in lege ca nu trebuie sa plateasca , ca de scris ca trebuie sa plateasca toate cheltuielile pe cota parte indiviza scrie.
Nu exista in lege :se scutesc de la plata femeii de sarviciu, a interfonului cei care .......ci scrie ca trebuie sa plateasca.
Ca as vrea sa nu platesc nici eu, sa ma scuteasca si pe mine, ca n-am nevoie, si nu le folosesc, inclusiv un etaj intreg nu vrem sa mai platim.

Alte discuții în legătură

Calcul cota parte indiviza la bloc cu unități comerciale ... M_P M_P Cum se calculează Cota parte indiviza la un bloc care are unități comerciale la parter. Blocul are 3 scări iar unitățile comerciale sunt la parter. Se ia ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Scutire plata intretinere lift ursulina ursulina Bună seara! Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate. Blocul nostru are o ... (vezi toată discuția)