Bună seara!
Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate.
Blocul nostru are o garsonieră care are intrarea direct de afară , nu are intrare comună cu celelalte apartamente.
In acest caz, trebuie să plătească cotă parte pentru reparaţia şi întreţinerea liftului sau nu?
Pentru energia electrică aferentă funcţionării liftului, pentru energia electrică pentru iluminatul palierelor, este scutită.
Fiind o situaţie specială, nu am găsit lămuriri în lege .
In ce bază poate fi scutită de la plată şi cum se poate face regularizarea acestei situaţii.
Mulţumesc anticipat!
Legea spune ca toti proprietarii din condominiu participa la plata partilor comune, inclusiv cei care detin spatii comerciale, dar acum ramane la intelegerea proprietarilor.
Si la noi un spatiu comercial care avea un depozit separat, a fost transformat intr-un apartament cu intrate separata prin spatele blocului, acela noi nu il trecem la intretinerea si verificarea liftului, sau lumina pe scara, la fel si spatiile comerciale.
HG nr 1588/2007 SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare,incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul —partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari;alte servicii administrative catre proprietatea comuna.