avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu mai am nici un drept?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu mai am nici un drept?

In urma decesului tatalui meu natural, dupa inmormantare am aflat ca a lasat mamei mele vitrege un testament incheiat in notariat prin care o face pe aceasta unic legatar. Tatal meu detinea un apartament cumparat in timpul casatoriei cu mama mea vitrega si o casa la tara cu terenul aferent pe care o primise ca mostenire de la parintii tatalui meu.
Pot ataca testamentul?
Ma puteti ajuta spunandu-mi pasii pe care trebuie sa ii urmez?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:02, 8 Februarie 2008
Trebuie sa mergi la un avocat. (nu lasa timpul sa treaca - apropos au trecut mai mult de 6 luni de la moartea tatalui?) Trebuie sa dai o declaratie de acceptare a succesiunii la un notar de la ultimul domiciliu al defunctului. (Esti major?).
Tu ai chiar o situatie de care legea se ocupa in mod special: aceea a copilului dintr-o casatorie anterioara in concurs cu sotul supravietuitor. Tatal tau nu putea sa lase testament sotiei pentru mai mult de 1/4 din averea sa.
Va fi nevoie de un proces pentru reductiunea testamentului in limitele legii.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2008
romascanu, moderator
Corect.
Din averea tatalui tau (numai din partea lui, nu a intregii averi comune a sotilor) tu ai drept la 37/64, sotia la 27/64. Legea ocroteste aceste "abuzuri", copiii nu pot fi exheredati.
Mergi la avocat, nu e greu s obtii cam jumatate din avere...
Multumesc pentru sfaturi. Imi sunteti de mare folos.
Am fost deja la un avocat, am deschis masa succesorala prin tribunal, dar avocatul pe care il am, desi eu nu ii contest profesionalismul, mi-a spus ca nu pot contesta testamentul, si am dreptul la 37/64 cota ce mi-o acorda rezerva succesorala. Maine, 7 februarie ne prezentam cu martori la tribunal si pentru interogatoriu. Nu inteleg si nici nu stiu in ce consta acesta. Avocatul a spus ca imi da lamuriri inainte de proces.
Multumesc inca o data.
alanda a scris:

mi-a spus ca nu pot contesta testamentul, si am dreptul la 37/64


Testamentul ramane valabil (daca prin contestare tu intelegi anulare) dar este supus reductiunii (reducerii)
E corect ce ti-a spus.
Doar ca 37/64 ai dreptul... nu numai prin rezerva... Din rezerva iti revin cam 7/16 din avere, restul de 9/64 iti revine din mostenirea legala... :D

Alte discuții în legătură

Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testament reciproc sot - sotie voicudamian voicudamian Eu si sotia (amandoi pensionari) ne-am gandit sa ne facem cate un testament pentru a ne proteja de eventualele pretentii dupa decesul unuia din noi. Sotia a ... (vezi toată discuția)