In urma decesului tatalui meu natural, dupa inmormantare am aflat ca a lasat mamei mele vitrege un testament incheiat in notariat prin care o face pe aceasta unic legatar. Tatal meu detinea un apartament cumparat in timpul casatoriei cu mama mea vitrega si o casa la tara cu terenul aferent pe care o primise ca mostenire de la parintii tatalui meu.
Pot ataca testamentul?
Ma puteti ajuta spunandu-mi pasii pe care trebuie sa ii urmez?
Trebuie sa mergi la un avocat. (nu lasa timpul sa treaca - apropos au trecut mai mult de 6 luni de la moartea tatalui?) Trebuie sa dai o declaratie de acceptare a succesiunii la un notar de la ultimul domiciliu al defunctului. (Esti major?).
Tu ai chiar o situatie de care legea se ocupa in mod special: aceea a copilului dintr-o casatorie anterioara in concurs cu sotul supravietuitor. Tatal tau nu putea sa lase testament sotiei pentru mai mult de 1/4 din averea sa.
Va fi nevoie de un proces pentru reductiunea testamentului in limitele legii.
Corect.
Din averea tatalui tau (numai din partea lui, nu a intregii averi comune a sotilor) tu ai drept la 37/64, sotia la 27/64. Legea ocroteste aceste "abuzuri", copiii nu pot fi exheredati.
Mergi la avocat, nu e greu s obtii cam jumatate din avere...
Multumesc pentru sfaturi. Imi sunteti de mare folos.
Am fost deja la un avocat, am deschis masa succesorala prin tribunal, dar avocatul pe care il am, desi eu nu ii contest profesionalismul, mi-a spus ca nu pot contesta testamentul, si am dreptul la 37/64 cota ce mi-o acorda rezerva succesorala. Maine, 7 februarie ne prezentam cu martori la tribunal si pentru interogatoriu. Nu inteleg si nici nu stiu in ce consta acesta. Avocatul a spus ca imi da lamuriri inainte de proces.
Multumesc inca o data.