Eu si sotia (amandoi pensionari) ne-am gandit sa ne facem cate un testament pentru a ne proteja de eventualele pretentii dupa decesul unuia din noi.
Sotia a discutat cu un notar care i-a confirmat telefonic ca se poate face un testament general (fara nominalizarea bunurilor lasate mostenire) de genul "eu (sotul) iti las mostenire apartamentul si bunurile din ele" si respectiv "eu(sotia) isi las mostenite apartamentul si bunurile din ele" (e vorba de acelasi apartament si de aceleasi bunuri).
Precizez ca contribuita fiecaruia dintre noi la dobandirea bunurile lasate mostenire este diferita/
Intrucat testamentele reciproce nu vor specifica ce bunuri vor fi lasate mostenire, intreb daca un astfel de testament are vreo valoare juridica dupa decesul unuia dintre noi.
Va multumesc pentru raspuns.
Dacă doriți ca soțul supraviețuitor să primească întreaga moștenire, atunci se poate folosi o formulare de genul: las soțului/soției ... întreaga mea avere mobilă și imobilă, înțelegând să îl/o desemnez legatar universal.
Acesta este legatul universal (pe care dvs. îl numiți „general”) reglementat de art. 1055 Cod civil. El conferă vocație la întreaga moștenire.
Din ce anume se compune ea? Ne lăsăm surprinși :) Din tot ce se va (mai) găsi în clipa încetării din viață a testatorului.
Legatele mai pot fi:
- cu titlu universal (conferă vocație la o fracțiune a moștenirii)
- cu titlu particular (conferă vocație la un anume bun/anume bunuri. Orice legat care nu este universal sau cu titlu universal este legat cu titlu particular).
Are vreo valoare acest testament?
Acelasi lucru l-au făcut bunicii mei. Bunicul a decedat, iar acum bunica vrea să lase intreaga moștenire tatălui (aceasta având doi fii). Avocatul cu care am vorbit a spus ca acest testament nu are nici o valoare.
Poate aceasta face un contract de V-C?
Bunica dvs. vrea să-și dezmoștenească unul dintre copii.
Dl. @voicudamian nu a spus că ar avea copii (moștenitori rezervatari) și că ar urmări dezmoștenirea lor. Sau dacă a ascuns, este treaba domniei sale.
Dacă ii dați avocatului jumătate de adevăr, primiți răspuns „pe măsură”. Și partea tristă în drept, este că o jumătate de adevăr poate fi egală cu o minciună întregă, cu toată buna credință a avocatului în fața căruia nu v-ați „spovedit” destul.
Apropo: Dacă ziceți că „același lucru l-au făcut bunicii dvs.”, spuneți-mi ce s-a întâmplat cu testamentul bunicului.
Chiar n-a avut nicio valoare?
Atunci de unde are bunica „întreaga moștenire”? :)
Din adunarea cu zero („nicio valoare”)?
Mie îmi dă „cu virgulă”, nicidecum întregul.
Sau poate am presupus eu în mod greșit ceea ce ați vrut dvs. să spuneți prin expresia „Bunicul a decedat, iar acum bunica vrea să lase întreaga moștenire...”
Lămuriți-mă ca să vă pot lămuri.
Oricum, dacă bunica dvs. vrea să lase prin testament întreaga sa avere unuia dintre copii, înseamnă că celuillat copil îi este încălcată rezerva succesorală. Rezerva lui succesorală este de un sfert din moștenire. Și el poate să ceară reducțiunea liberalității excesive.
Buna ziua daca tatal meu vitreg prin testament intre parti a lasat o pe mama mea legatar universal asupra bunurilor mobile și imobile ,dupa decesul acestuia mama mea e practic moștenitoarea de drept .Întrebarea mea ,daca si mama mea a decedat cui ii revine moștenirea? Tin sa menționez ca el nu are copii,in schimb mama mea are un copil dintr o căsătorie anterioara .Va mulțumesc pt eventualele răspunsuri
Testamentar decedat
xyz-xyz
O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)