Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta.
In anul 2009 tatal meu, asociat in cadrul unui SRL, cu o participatie la capitalul social al unui SRL, in procent de 32.5% a decedat. Ca urmare a dezbaterii mostenirii, Ianuarie 2010, am mostenit impreuna cu sora mea procentul de 32.5% din capitalul social (13 parti sociale). Stiu ca tatal meu in momentul decesului avea de ridicat de la acest SRL o suma de dividende, pe care insa nu le-a putut ridica din cauza lipsei de lichiditati.
Ca urmare a cererii mele inaintata catre SRL de a imi spune suma exacta a acestor dividende si a mentiona momentul in care pot fi platite aceste dividende mi s-a raspuns ca acestea nu pot fi platite pentru ca la data mostenirii societatea avea obligatii neplatite la Administratia Financiara care depasesc suma care trebuie platita mie, ca dividende neplatite catre tatal meu. Eu nu inteleg care este legatura dintre aceste datorii la Bugetul statului si dividendele neplatite... Mentionez de asemenea ca societatea a inregistrat cf bilantul si contului de profit si pierdere constant profit, din 2005 pana in prezent.
Se poate sa imi spuneti daca ceea ce pretinde administratorul societatii este corect, si intradevar nu am dreptul la acele dividende neplatite, dat fiind ca obligatiile societatii erau neplatite?
Buna ziua,
Dividendele repartizate, pentru care s-a inregistrat obligatia virarii impozitului aferent, n-au nicio legatura cu datoriile la buget, indiferent de natura lor.
Necazul ar fi ca, prin 2005-2006, daca-mi amintesc corect, legea contabilitatii a adus, prin norme metodologice la finalul exercitiului financiar, obligativitatea virarii in totalitate a impozitului catre buget, chiar daca dividendele au fost doar inregistrate ca drept efectiv(dar neridicate) sau urmeaza sa fie incasate, esalonat. Cum majoritatea firmelor nu aveau lichiditati (de aceea unele nu si-au putut incasa dividendele pina la acel moment), au fost obligate sa aleaga : ori vireaza pina in 25 ianuarie in intregime impozitul aferent lor, ori trebuie sa renunte la ele, inregistrindu-le intr-un cont, altul decit cel al repartitiei dividendelor. In felul acesta multi actionari au pierdut, prin inregistrarile contabile impuse, dreptul de-a le mai lua vreodata. Ar putea fi situatia tatalui dvs. Cereti situatia contabila, balanta, bilant, raportari la Admin. Financiara, pt ca, impreuna cu un specialist, sa stabiliti daca dividendele mai sunt relevate distinct in contul 457 - dividende de plata, daca apare inregistrarea impozitului pe acestea si daca s-a virat ceva la buget. Aveti cu siguranta nevoie de un contabil. Multa bafta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010 SVD, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns. Din cate stiu eu, divdendele de plata se afla inca in 457, si cred ca pentru ele a fost facuta plata impozitului pe dividende.
In certificatul de mostenitor scrie ca mostenim 13 parti sociale adica participarea la beneficii si pierderi 32.5% detinute de tatal nostru, defunct. La sfarsitul certificatului de mostenitor exista insa o mentiune care spune: Din certificatul fiscal eliberat de Admin Fin Publice sector 5, Bucuresti, rezulta ca societatea al carei asociat a fost tatal meu in participatie de 32.5%, are obligatii de plata la bugetul statului in suma de 442630 ron.
De ce a fost facuta aceasta mentiune? Riese cumva din ea ca va trebui sa particip la plata acestora in procent de 32.5%? Mentionez ca tatal meu NU era administratorul societatii, era doar simplu actionar si salariat.
In opinia mea, acel certificat fiscal atesta situatia firmei la momentul solicitarii lui (dupa ultima raportare). Decesul tatalui dvs. a survenit mult inaintea acestei date, nu detinea functia de administrator, nu vad motive de neplata a dividendelor ramase de incasat de catre mostenitori. In situatia analitica a contabilitatii trebuie sa se regaseasca pe numele dumnealui suma ce i se cuvenea, ca neachitata. Dupa parerea mea, faptul ca firma are datorii, nu detine lichiditati la acest moment, face totusi profit, nu are activitatea suspendata, n-o absolva de achitarea obligatiilor restante catre actionari . E nevoie insa si de alte opinii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010 SVD, utilizator