daca se face majorarea capitalului social din rezerve 1068, proportional cu partile sociale detinute de fiecare asociat, nu se plateste impozit pe dividende. (1068 = 1011, 1011 = 1012)
Conf OMFP 3055/2009 avem rezerve legale si statutare
Rezervele legale, constituite din profitul impozabil sunt utilizate conform conditiilor impuse de lege L 414/2002 art. 9 alin (3) La calculul profitului impozabil sunt deductibile numai urmatoarele sume utilizate pentru constituirea sau majorarea rezervelor si a provizioanelor:
a) rezerva, in limita a 5% din profitul contabil, pana ce acesta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat, conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
si alin 5) Schimbarea destinatiei rezervelor si a fondurilor care au fost deductibile din profitul impozabil, potrivit prevederilor legale, prin distribuirea catre actionari, sub orice forma, cu ocazia lichidarii, divizarii, fuziunii, dizolvarii societatii sau a retragerii unui actionar/asociat, va atrage impunerea sumelor respective cu impozit pe profit si impozit pe dividende, conform prevederilor legale in vigoare. Fac exceptie sumele transferate in cazul dizolvarii fara lichidare, daca succesorul de drept al contribuabilului mentine sistemul de impunere conform prezentei legi.
Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net realizat de societate, conform prevederilor din actul constitutiv.
Avem in CF la art.22 alin 5 Ca regula generala faptul ca reducerea sau anularea oricărui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusă se include în veniturile impozabile
Deasemenea avem si regula speciala la art.22 alin1. lit a)- rezerva constituita in cota de 5% nu poate fi utilizata pentru acoperirea pierderilor si nu poate fi reconstituita in cazul in care a fost utilizata,
Rezervele legale, indiferent de modul in care acestea se constituie, care sunt reduse din profitul impozabil, nu pot avea decât destinatia data de lege
Rezervele legale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru acoperirea pierderii contabile si pentru repartizarea sub orice forma, aceste rezerve sunt o parte a pasivului societatii care este realizat de societate si nu de actionari si care se impoziteaza la schimbarea destinatiei.
Despre rezervele ce au fost repartizate in urma hot AGA in L82 /1991 se prevede ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare Pentru majorarea capitalului social din rezerve ORC solicita un Raport de expertiza contabila intocmit de un expert contabil autorizat, prin care sa se certifice realitatea, existenta, legalitatea si disponibilitatea rezervelor.
Documente necesare pentru inregistrarea mentiunii privind majorarea capitalului social al societatilor comerciale, dosarul va cuprinde:
1. Cerere de inregistrare (original);
2. Actul modificator al actului constitutiv (hotarârea adunarii generale a asociatilor/actionarilor decizia asociatului unic/decizia Consiliului de administratie/directoratului sau actul aditional la actul constitutiv, original);
3. Raportul de expertiza contabila
4. Actul constitutiv actualizat;
5. Situatiile financiare si balanta insotitoare in cazul majorarii capitalului social prin incorporarea rezervelor/beneficiilor/primelor de emisiune
6. Imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original).
7. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
- taxa judiciara de timbru, in original;
- timbre judiciare;
- taxa de registru;
- tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
Avand in vedere prevederile legale mai sus-mentionate, rezulta faptul ca rezervele constituite de societate (mai putin rezervele legale, rezervele reprezentand facilitati fiscale si rezervele din reevaluarea imobilizarilor corporale) pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, insa daca acestea au fost considerate deductibile la momentul constituirii lor, vor fi impozitate cu impozit pe profit in momentul utilizarii.
Rezervele statutare ,daca prin actul constitutiv nu se mentioneaza ca nu , pot fi utilizate de catre societate la majorarea capitalului social.