avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Marire capital social din alte rezerve URGENT
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Marire capital social din alte rezerve URGENT

Am avut control de la garda financiara si s-au legat de sumele existente in contul 1068 Alte rezerve.Au spus ca aceste sume trebuie sa dispara deoarece trebuie sa avem un procent de 5% din capitalul social lucru care stiu ca este valabil pentru rezervele legale.Am vrea sa marim capitalul social din aceste rezerve.Stiu sigur ca se poate. Trebuie mers cu banii ches la Camera de comert pentru asta?.Se pot asimila aceste sume impozitului pe dividende pentru a plati un impozit de 16%? Mi se pare aberant deoarece aceste sume provin din repartizarea profitului dupa plata impozitului pe profit aferent.As avea nevoie de indicii clare asupra actelor normative care reglementeaza aceste aspecte.
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 21:24, 13 Decembrie 2011
daca se face majorarea capitalului social din rezerve 1068, proportional cu partile sociale detinute de fiecare asociat, nu se plateste impozit pe dividende. (1068 = 1011, 1011 = 1012)
Conf OMFP 3055/2009 avem rezerve legale si statutare
Rezervele legale, constituite din profitul impozabil sunt utilizate conform conditiilor impuse de lege L 414/2002 art. 9 alin (3) La calculul profitului impozabil sunt deductibile numai urmatoarele sume utilizate pentru constituirea sau majorarea rezervelor si a provizioanelor:
a) rezerva, in limita a 5% din profitul contabil, pana ce acesta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat, conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
si alin 5) Schimbarea destinatiei rezervelor si a fondurilor care au fost deductibile din profitul impozabil, potrivit prevederilor legale, prin distribuirea catre actionari, sub orice forma, cu ocazia lichidarii, divizarii, fuziunii, dizolvarii societatii sau a retragerii unui actionar/asociat, va atrage impunerea sumelor respective cu impozit pe profit si impozit pe dividende, conform prevederilor legale in vigoare. Fac exceptie sumele transferate in cazul dizolvarii fara lichidare, daca succesorul de drept al contribuabilului mentine sistemul de impunere conform prezentei legi.

Rezervele statutare sau contractuale se constituie anual din profitul net realizat de societate, conform prevederilor din actul constitutiv.

Avem in CF la art.22 alin 5 Ca regula generala faptul ca reducerea sau anularea oricărui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusă se include în veniturile impozabile
Deasemenea avem si regula speciala la art.22 alin1. lit a)- rezerva constituita in cota de 5% nu poate fi utilizata pentru acoperirea pierderilor si nu poate fi reconstituita in cazul in care a fost utilizata,
Rezervele legale, indiferent de modul in care acestea se constituie, care sunt reduse din profitul impozabil, nu pot avea decât destinatia data de lege

Rezervele legale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, pentru acoperirea pierderii contabile si pentru repartizarea sub orice forma, aceste rezerve sunt o parte a pasivului societatii care este realizat de societate si nu de actionari si care se impoziteaza la schimbarea destinatiei.

Despre rezervele ce au fost repartizate in urma hot AGA in L82 /1991 se prevede ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare Pentru majorarea capitalului social din rezerve ORC solicita un Raport de expertiza contabila intocmit de un expert contabil autorizat, prin care sa se certifice realitatea, existenta, legalitatea si disponibilitatea rezervelor.

Documente necesare pentru inregistrarea mentiunii privind majorarea capitalului social al societatilor comerciale, dosarul va cuprinde:
1. Cerere de inregistrare (original);
2. Actul modificator al actului constitutiv (hotarârea adunarii generale a asociatilor/actionarilor decizia asociatului unic/decizia Consiliului de administratie/directoratului sau actul aditional la actul constitutiv, original);
3. Raportul de expertiza contabila
4. Actul constitutiv actualizat;
5. Situatiile financiare si balanta insotitoare in cazul majorarii capitalului social prin incorporarea rezervelor/beneficiilor/primelor de emisiune
6. Imputernicire speciala (in forma autentica), avocatiala sau delegatie pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original).
7. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
- taxa judiciara de timbru, in original;
- timbre judiciare;
- taxa de registru;
- tariful de publicare in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.


Avand in vedere prevederile legale mai sus-mentionate, rezulta faptul ca rezervele constituite de societate (mai putin rezervele legale, rezervele reprezentand facilitati fiscale si rezervele din reevaluarea imobilizarilor corporale) pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social, insa daca acestea au fost considerate deductibile la momentul constituirii lor, vor fi impozitate cu impozit pe profit in momentul utilizarii.

Rezervele statutare ,daca prin actul constitutiv nu se mentioneaza ca nu , pot fi utilizate de catre societate la majorarea capitalului social.
mai la concret, sa nu se deruteze, cu ce-o interesaza strict (contul 1068 "alte rezeve") pe @diana66:

diana66 a scris:

...
Am vrea sa marim capitalul social din aceste rezerve
...
Se pot asimila aceste sume impozitului pe dividende pentru a plati un impozit de 16%? Mi se pare aberant deoarece aceste sume provin din repartizarea profitului dupa plata impozitului pe profit aferent.As avea nevoie de indicii clare asupra actelor normative care reglementeaza aceste aspecte.




MAJORARE CAPITAL SOCIAL DIN ALTE REZERVE

intrebare:

SOCIETATEA (SRL) MAJOREAZA CAPITALUL SOCIAL DIN ALTE REZERVE(1068), PRIN UNA DIN CELE DOUA MODALITATI:
- FIE MARIND NUMARUL PARTILOR SOCIALE;
- FIE MARIND VALOAREA NOMINALA A PARTII SOCIALE
ULTERIOR SE VOR CESIONA LA VALOARE NOMINALA.
IN CARE DIN CAZURILE DE MAI SUS SE VA PLATI IMPOZIT (16%) SI CARE ESTE TEMEIUL DE DREPT.




raspuns:

În baza art. 66 alin. (3) din Codul fiscal, în cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.

Cu alte cuvinte, în cazul în care sunteţi la prima tranzacţionare a părţilor sociale nu există obligaţia de plată a impozitului deoarece preţul de vânzare = valoarea nominală.
În cazul în care sunteţi la a doua tranzacţie se plăteşte impozit pe diferenţa pozitivă dintre preţul de vânzare (valoarea nominală în speţă) şi preţul de cumpărare. Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului. Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat; (art. 67 alin. (3) litera b) din Codul fiscal).

De asemenea, la majorarea capitalului social prin mărirea numărului de părţi sociale trebuie să aveţi în vedere şi modul de distribuire a părţilor sociale între asociaţi.

Astfel, nu plătiţi impozit pe dividende dacă distribuirea de părţi sociale suplimentare nu conduce la o modificare a procentului de deţinere a titlurilor de participare deţinute de asociaţi. De exemplu, daca în firmă există mai mulţi asociaţi şi părţile sociale sunt acordate doar unuia singur se consideră ca un avantaj acordat acelui asociat şi va fi impozitat ca şi dividend.


[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
ContSters233047, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare in dividende? rodia rodia Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve? Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006. Acum exista ... (vezi toată discuția)
Folosire cont 1068 maria19 maria19 Buna seara, In anul fiscal 2012 o societatea a inreg profit . , acest profit fiind repartizat pe alte rezerve , ct 1068. In anul fiscal 2013 soc a ... (vezi toată discuția)
Ajutor !- majorare de capital- rodia rodia Am mare nevoie de ajutor in urmatorul caz: Daca o societate,micointreprindere care are asociat unic doreste sa isi majoreze capitalul social din contul ... (vezi toată discuția)