avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Iesire din actionariat SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Iesire din actionariat SRL

In cadru unui SRL la care sunt asociat, mai exista un asociat care are procentul majoritar. Dat fiind faptul ca evident nu ne putem intelege, avand refuzul scris de a imi trimite copii dupa bilant si contul de profit si pierdere, si dat fiind faptul ca suspectez ca in calitatea lui de administrator afacerile pe care le desfasoara nu sunt tocmai cinstite (i.e. suspectez o contabilitate fff inventiva, inregistrari in contul de venituri a unor facturi de intocmit care nu exista...) dar pe care nu le pot proba pentru ca nu mi se ofera accesul la documente, cum pot face de a iesi din actionariat, impotriva vointei celuilat actionar. Celalalt actionar mai are un SRL la care este asociat unic.
Care sunt pasi de urmat pentru a ma retrage din actionariat.
Aceste SRL are datorii la banca si la bugetul statului dar la care eu nu am participat, eu fiind actionar (mostenind aceste actiuni de la tatal meu), nefiind niciodata salariat sau administrator.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Iliescu , Consilier juridic 21:38, 30 Octombrie 2010
Eu nu inteleg de ce nu v-ar "cumpara" si partile dvs sociale, ati incercat sa-i vindeti partea dvs si a refuzat ? Nu inteleg ce interes are sa va tina in firma.
Buna ziua,

Am mentionat in trecut (in momentul dezbaterii mostenirii tatalui) ca as dori sa imi cumpere partile sociale, pentru ca nu le doresc, si mi-a comunicat ca nu poate dat fiind faptul ca este asociat unic la un alt SRL, deci nu poate deveni si la al doilea SRL asociat unic.

Mai mult, in momentul in care am cerut prin cerere scrisa si adresata lui (in calitatea sa de administrator) de am imi transmite copii ale bilantului si contului de profit si pierdere, am primit raspuns scris ca nu exista o persoana care sa faca aceste copii pentru ca nu exista personal platit care sa MA deserveasca pe mine, si ca daca doresc sa am un control mai bun asupra activitatii firmei sa devin administrator. De asemenea imi comunica ca datorita pb economice avute de catre societate, el a venit de acasa cu bani si a creditat firma cu diverse sume, pe cand eu nu am facut nimic - NU INTEEG CARE ESTE LEGATURA CU CEREREA MEA SI DE CE AR FI TREBUIT SA PARTICIP CU BANI.

Ce sa inteleg si ce ar trebui sa fac?

Multumesc anticipat,

Diana
Faptul ca celalalt asociat este deja asociat unic si in alta societate este problema lui.

In baza L 31/90 Art 22. (1) punctul c) puteti cere prin tribunal retragerea din societate.
Aveti dreptul legal sa fiti informata asupra situatiei firmei, nu este nici o munca sa vi se puna la dispozitie informatii despre contracte sau facturi. Eventual va poate obliga la suportarea costurilor (o jumatate de ora de scotocit prin acte plus costul eventualelor copii ale documentelor adica maruntisuri.)

Refuza sa va informeze despre firma este un motiv suficient de temeinic sa va retrageti, chiar si costurile de judecata ar reveni societatii.
Exista posiblitatea de a dori sa ma tina in parteneriat pentru a suporta cota parte din pierderile companiei ion cazul declararii societatii ca fiind in imposibilitate de plata si ca urmare, a falimentului? (repet ca nu am nici o legatura cu societatea, nu sunt nici salariat nici administrator...nu am fost niciodata).

Multumesc.
Pierderile societatii se limiteaza la aportul material al d-voastra la societate. Mai mult decat atat nu veti plati niciodata, numai daca comiteti personal ilegalitatiile. Pentru faptele comise de asociatul d-voastra raspunde el personal inclusiv cu averea proprie.
Pentru datorii, imposibilitate de plata nu pot fi trasi la raspundere asociatii. Doar daca acesta s-a facut cu intentie si prejudiciaza pe cineva, si atunci, raspunderea civila, personala revine celui ce a comis faptele.

Alte discuții în legătură

Posibila retragere asociat, despagubiri, daune laurashield laurashield Buna ziua As dori sa primesc un raspuns competent referitor la urmatoarea situatie: Din anul 2008 luna ianuarie, sint asociata cu 2 parti sociale (total 20 ... (vezi toată discuția)
Raspundere asociati, administrator srl nsvla nsvla Solicit lamuriri in urmatoarea problema: In discutie este o SRL care pana in 2005 are ca unic asociat si administrator pe A. In 2007 A se retage din ... (vezi toată discuția)
Poprire pf. vs. poprire pj joker75 joker75 Buna ziua! As vrea sa stiu daca o poprire pusa unei persoane fizice(retinere salariala in urma unei hotarari judecatoresti) ar afecta aceea persoana fizica in ... (vezi toată discuția)