avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrari contabile privind cesiunea de parti ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrari contabile privind cesiunea de parti sociale

Va rog mult sa-mi spuneti cum pot sa remediez faptul ca am uitat sa inregistrez in contabilitate cesiunea de parti sociale in valoare de 200 lei? Cesiunea a avut loc in 17.06.2010.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 11:01, 31 Octombrie 2010
Buna seara .
Se fac doua serii de inregistrari contabile,respectiv de retragere a capitalului asociatului retras, concomitent cu depunerea aportului asociatului nou .
Marius Bote .
Fiti mai explicita: din cate stiu, cesiunea de parti sociale nu se inregistreaza in contabilitate.

In acest caz se schimba proprietarul si nu se schimba nimic in forma si continutul proprietatii (care se reflecta in contabilitate).
Va dau un extras din contractul de cesiune unde se spune ca vechiul asociat cedeaza noului asociat partile sociale:

Art.1. Eu,....................cesionez lui ............un numar de 20 parti sociale, in valoare nominala de 10 lei fiecare si valoare totala de 200 lei reprezentand 100% din capitalul social al ............ S.R.L., declar ca am primit astazi, data semnarii prezentului contract de cesiune de la noul asociat .................................. contravaloarea partilor sociale cesionate si inteleg sa ma retrag din societate, pierzand calitatea de asociat al acesteia.

Art.4. Eu, .................... declar ca primesc de la ................. 20 parti sociale, in valoare nominala de 20 lei fiecare si valoare totala de 200 lei reprezentand 100% capital social al ................ S.R.L., caruia i-am achitat astazi, data semnarii prezentului contract contravaloarea partilor sociale cesionate, intelegand sa preiau toate drepturile si obligatiile aferente partilor sociale cesionate sau conferite de calitatea de asociat, devenind astfel unicul asociat al SC .............. S.R.L.

Sa inteleg, totusi ca trebuie niste inreg. in contab. de achitare a c/v partilor sociale, nu? Daca da, cum fac avand in vedere ca a cam trecut ceva vreme de atunci(17.06.2010)?
Buna dimineata .
Juridic da,este o cesiune,dar contabil partile sociale nu sunt actiuni ca sa fie tranzactionate,cesionate,pur si simplu, au un regim aparte, sunt individuale si reprezinta aportul la capitalul social.Deci,cesiunea nu se poate inregistra in contabiltate pur si simplu,ci asa cum v-am apus, prin nominalizarea retragerii vechiului asociat concomitent cu aportul noului asociat , subscriere,varsare,etc.
Marius Bote .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare/cesionare parti sociale adrianabresug adrianabresug O societate cu raspundere limitata ,asociat unic , doreste sa vanda parti sociale unei alte persoane care sa devina asociat cu 50 % din capital .Ce ... (vezi toată discuția)
S.r.l. ONU EMIL ONU EMIL Unde pot gasi un articol de lege care sa explice pasii de urmat la instrainaarea unei soc. comerciale.Se face contract de cesiune,P.V. de predare a actelor ... (vezi toată discuția)
Retragere actionar cu preluare imobile venere venere Buna ziua! Suntem o societate cu 4 actionari, detinem parti sociale in mod egal. Un actionar (25% ) doreste retragerea din societate cu preluarea unor imobile ... (vezi toată discuția)