avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizatia pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizatia pt cresterea copilului

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati in problema urmatoare.
pe 15 septembrie 2010 mi-am dat demisia si de cateva zile am aflat ca sunt insarcinata. Ce pot sa fac sa pot sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului? Ca sa ma angajez, nu cred ca am vreo sansa... Ce solutii imi sugerati, avand in vedere ca astazi se implinesc 1,5 luni de atunci? Plata asigurarilor sociale ar fi vreuna dintre ele? Daca da, care ar fi procedura? Ce suma ar totaliza asigurarile sociale? Care sunt asigurarile sociale? Astept cu interes sugestiile dvs. Va mutumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:43, 31 Octombrie 2010
1. Plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatia pentru CCC pana la 2 ani.
2. Indemnizatia este conditionata numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile sau perioade asimilate, in cele 12 luni premergatoare nasterii.
3. Va redau din OUG 148/2005, poate va incadrati intr-una din posibilitatile de acolo:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Ca sa beneficiati de indemnizatia pentru CCC, ar trebui ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Acordarea indemnizatiei nu este conditionata de plata contributiilor sociale.
Demisia dvs a fost inregistrata deja? A expirat termenul de preaviz? Mai puteti reveni asupra demisiei? incerceti sa vorbiti cu fostul angajator aceste aspecte.
Demisia a fost inregistrata... preavizul s-a incheiat pe 15 septembrie. Cum as putea sa revin asupra demisiei? Este o luna jumatate de atunci...
Sa zicem ca fostul angajator nu vrea sau nu poate reveni asupra demisiei... la ce alte artificii pot sa apelez? Daca reusesc sa ma angajez undeva, cum fac ca activitatea mea sa aiba continuitate (este 1 luna jumate de incetarea activitatii)? Se poate inregistra un contract individual de munca dupa atata timp (din ce cunosc eu, un CIM trebuie inregistrat la ITM in cel putin 5 zile de la data angajarii, asa este?)?
Este o solutie daca imi inchiriez apartamentul si platesc impozit pt asta? Este suficient venitul asta? Asigurarile sociale le platesc separat pt obtinerea de concedii medicale (pre/postnatal)
Va rog din suflet sa ma ajutati cu o solutie. Mi-ar fi foarte greu sa-mi cresc bebelusul fara aceasta indemnizatie.
Va multumesc!
1. Un c.i.m. se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile de la data incheierii lui.
2. Nu cred ca mai este posibila retractarea demisiei , dupa ce a trecut 1 luna si jumatate de la data incetarii c.i.m.
3. Puteti inregistra un c.i.m. de la acea data dar angajatorul va trebui sa suporte sanctiunile prevazute de lege ...avertisment sau amenda.
4. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC nu intereseza plata sau neplata contributiilor, ci realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Mihta Mihta Buna ziua, Sunt intr-o situatie in care nu stiu daca pot beneficia de indeminzatia pentru crestere copil. In data de 31 ianuarie 2009 mi s-a incheiat CM ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatia pt cresterea copilului? anany anany Trebuie sa nasc la inceputul lunii septembrie si in ultimele 12 luni am fost in somaj tehnic si am si 8 zile de concediu fara plata,mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Cic 2 ani Vioreld Vioreld buna ziua. stiam ca pt a beneficia de indemnizatia de concediu ingrijire copil trebuie ca in ultimile 12 luni sa lucrezi 12. Daca in aceste 12 luni sunt si ... (vezi toată discuția)