Sa spunem ca introducem o actiune in pretentii pe calea somatiei de plata. Ulterior, la al 2-3 lea termen faci o precizare prin care arati ca doresti sa transformi procedura somatiei de plata in actiune intemeiata pe dreptul comun. In aceasta situatie mai ai nevoie de procedura prevazuta de art.720?
Dar daca se face procedura prealabaila in timp ce procesul se afla pe rol ca somatie de plata iar cand te hotarasti sa treci pe calea dreptului comun prezinti dovada convocarii, este valabil?
Astept idei
La al doilea sau al treilea termen se poate sa nu mai poti face modificarea... :D
Data introducerii actiunii este cea la care a fost inregistrat dosarul, astfel ca procedura prealabila trebuie sa fie... prealabila acestei date! Parerea mea este ca nu e admisibila o astfel de actiune, chiar daca dv. ati reusi sa o modificati dupa 1 termen...
1. La prima zi de înfăţişare instanţa va putea da reclamantului un termen pentru întregirea sau modificarea cererii.
2. înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte.
Alegand calea introducerii unei cereri pe dreptul comun urmezi sa te afli in fata unui proces dificil, cu un deznodamant incert, in care trebuia sa investeasti bani, timp si resurse semnificative.
Practica a demonstrat ca procedura de judecata prin care creditorii ajung sa li se recunoasca drepturile de creanta si sa poata cere urmarirea si executarea debitorilor este de cele mai multe ori descurajanta. In mod sistematic, acestia s-au confruntat cu probleme legate de taxele de timbru mari, termenele lungi acordate de instante, durata mare a timpului de redactare a hotararilor, si in general, cu birocratia specifica procedurilor judecatoresti.
Procedura somatiei de plata este o modalitate simplificata si accelerata de obtinere a titlului executoriu.
Lasi somatia sa curga - se termina repede. Apoi pornesti dosar pe drept comun.
E o decizie a "inaltei" care spune ca somatia poate tine loc de convocare la conciliere.