iuna a scris:
recitind postul meu, imi dau seama ca nu se intelege ce am vrut sa zic :">.
in prezent ma aflu pe dreptul comun, am respins deja actiunea intemeiata pe OUG 119/2007.
intrebarea corecta era daca acum, in cadrul actiunii pe dreptul comun, faptul ca in prealabil s-a desfasurat un proces impotriva debitorului - temeiul fiind OUG119/2007 - se poate afirma ca ratiunea concilierii directe a fost indeplinita prin desfasurarea acestui proces, asa cum se afirma despre somatia de plata.
Uite ce zice Inalta despre aceasta chestiune. Sper sa te ajute.
Raţiunea concilierii prealabile este aceea de a simplifica şi degreva judecăţile având ca obiect pretenţii de natură bănească, pretenţii ce pot fi soluţionate pe cale amiabilă şi într-un termen scurt.
Această raţiune este practic realizată şi atunci când încercarea de conciliere a avut loc în cadrul unei alte proceduri, cum este cea a somaţiei de plată sau când procedura concilierii a fost îndeplinită după introducerea cererii de chemare în judecată. [...] În cauză, pretenţiile reclamantei-creditoare şi actele doveditoare pe care se sprijină au fost aduse la cunoştinţa pârâtei-debitoare prin cererea de somaţie de plată adresată Tribunalului Bucureşti la 6.12.2001 (anterior formulării acţiunii în pretenţii pe baza dreptului comun), dându-i-se astfel posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere. Totodată, din actele de la dosar a rezultat că reclamanta a convocat pe pârâtă la concilierea prevăzută de art.7201 Cpc prin actul din 22.08.2002, iar concilierea propriu-zisă s-a realizat la 6.09.2002, ambele date situându-se înaintea primului termen de judecată fixat la 4.10.2002. Prin urmare, în cauză, scopul şi finalitatea prevederilor art.7201 Cpc au fost aduse la îndeplinire, stabilindu-se că voinţa părţilor a fost şi este de a rezolva litigiul pe cale judecătorească şi nu pe cale amiabilă.
ICCJ, Secţia comercială, decizia nr.3184 din 30.09.2004.