avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura civila inscriere in fals
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura civila inscriere in fals

As dori sa-mi spuneti in cazul introduceri de catre reclamant a proceduri inscrieri in fals,instanta v-a pune in discutie ,a partilor ,recpectiva procedura ? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:39, 31 Octombrie 2010
In virtutea principiului contradictorialitatii si o asemenea chestitune trebuie pusa in discutia partilor
Potrivit art.180 alin.1 C.proc.civ., dacă una din părţi declară că scrisul sau semnătura este falsă şi cealaltă parte nu este de faţă, instanţa va dispune înfăţişarea părţilor în persoană, la alt termen, când partea care a invocat înscrisul va arăta mijloacele sale de apărare şi va depune înscrisul pentru verificare. Părţile pot fi reprezentate prin mandatar cu procură specială, dacă se dovedeşte o împiedicare bine întemeiată de prezentare a părţii pe care o reprezintă.
La înfăţişarea originalului, judecătorul sau preşedintele completului de judecată va constata, prin proces-verbal, starea materială a înscrisului defăimat, dacă există pe el ştersături, adăugiri sau îndreptări, apoi îl va semna (spre neschimbare) împreună cu grefierul şi părţile. După ce va fi semnat, înscrisul se va depune la grefă. În cazul în care părţile nu vor sau nu pot să semneze, se va face menţiune despre aceasta în procesul-verbal (art.181 C.proc.civ.).
La termenul fixat, judecătorul sau preşedintele completului va întreba partea care a înfăţişat înscrisul dacă înţelege să se folosească de el.Dacă partea lipseşte, refuză să răspundă sau declară că nu se mai foloseşte de înscris, acesta va fi înlăturat din proces (art.182 alin.2 C.proc.civ.).
În situaţia în care se stăruie în defăimarea înscrisului ca fals, instanţa va trimite înscrisul, împreună cu procesul-verbal, procurorului, care va sesiza instanţa penală dacă se constată că s-a săvârşit o infracţiune.
Dacă partea care defaimă înscrisul ca fals arată pe autorul sau complicele falsului, instanţa, odată cu sesizarea procurorului,poate suspenda judecata pricinii. În cazul în care instanţa nu a dispus suspendarea, iar actul este declarat fals, hotărârea pronunţată poate fi atacată pe calea revizuirii, potrivit art.322 pct.4 C.proc.civ .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca intr-un proces / litigiu de munca /arat instantei ca actele sunt false. ce se intampla? benga112 benga112 Daca intr-un litigiu de munca am dat in judecata angajatorul.Pentru neplata salari, + concediu de odihana. Desfacere contract de munca. Si spun instante ca ... (vezi toată discuția)
Inscriere in fals  Raicu Raisa Raicu Raisa Se poate depune inscrierea in fals odata cu cererea de expertiza grafica? Care este documentul prin care se depune cererea de inscriere in fals in cadrul unui ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica a semnaturii unui document in copie Irinel Antoniu Irinel Antoniu Reclamantul depune un contract in copie, cu mari obligatii financiare pentru parat. Reclamantul sustine copia contractului cu un martor care declara ca l-a ... (vezi toată discuția)