Reclamantul depune un contract in copie, cu mari obligatii financiare pentru parat. Reclamantul sustine copia contractului cu un martor care declara ca l-a vazut pe parat semnand contractul. Reclamantul afirma ca nu are originalul deoarece paratul a pastrat ambele exemplare. Martorul sustine aceasta constructie.
Paratul inscrie in fals semnatura sa pe contract, solicitand expertiza grafoscopica.
Cererea ii este refuzata, pe motiv ca o expertiza nu poate fi facuta pe un document in copie.
In prima instanta i se cere paratului sa aduca actul, pe care nu il recunoaste si nu il are. Implicit, nu il aduce. Asadar, pierde.
Cum poate rezolva paratul aceasta situatie?
Ce poate invoca in recurs?
:(
Art. 139 Cpc
Partea care a depus un inscris in copie certificata este datoare sa aiba asupra sa la sedinta originalul inscrisului sau sa-l depuna mai inainte in pastrarea grefei, sub pedeapsa de a nu se tine seama de inscris. Daca partea potrivnica nu poate sa-si dea seama de exactitatea copiei fata cu originalul infatisat in sedinta, judecatorul va putea acorda un termen scurt, obligand partea sa depuna originalul in pastrarea grefei.
Verificarea de scripte
Art. 177 Cpc
Acela caruia i se opune un inscris sub semnatura privata este dator, fie sa recunoasca, fie sa tagaduiasca scrisul ori semnatura. Mostenitorii sau urmasii in drepturi ai aceluia de la care se pretinde a fi inscrisul pot declara ca nu cunosc scrisul sau semnatura acestuia.
Art. 178
Cand una din parti declara ca nu recunoaste fie scrisul, fie semnatura, instanta va pasi la verificarea inscrisului. Spre acest sfarsit, presedintele instantei va obliga pe cel caruia i se atribuie scrierea sau semnatura sa scrie si sa semneze sub dictarea sa, parti din inscris. Refuzul de a scrie va putea fi socotit ca o recunoastere a scrisului.
Art. 179
Daca instanta, dupa verificarea inscrisului cu scrisul sau semnatura facuta in fata ei sau cu alte inscrisuri, nu este lamurita, va dispune ca verificarea sa se faca prin expert, obligand partile sa depuna de indata inscrisuri pentru verificare. Se primesc ca atare:
1. inscrisurile autentice;
2. inscrisurile private, netagaduite de parti;
3. partea din inscris netagaduita;
4. scrisul sau semnatura facuta inaintea instantei. Inscrisurile depuse pentru verificare vor fi semnate de presedinte, grefier si parti. Partile iau cunostinta de inscrisuri in sedinta.
Art. 180
Daca una din parti declara ca scrisul sau semnatura este falsa si cealalta parte nu este de fata, instanta va dispune infatisarea partilor in persoana, la alt termen, cand partea care a invocat inscrisul va arata mijloacele sale de aparare si va depune inscrisul pentru verificare. Partile pot fi reprezentate si prin mandatari cu procura speciala, daca dovedesc o impiedicare bine intemeiata.
Art. 181
Presedintele va constata, prin proces-verbal, starea materiala a inscrisului defaimat, daca exista pe el stersaturi, adaugiri sau indreptari, apoi il va semna, spre neschimbare si-l va incredinta grefei, dupa ce va fi semnat de grefier si de parti. Daca partile nu vor sau nu pot sa semneze, se va face aratare in procesul-verbal.
Art. 182
La ziua sorocita, presedintele intreaba partea care a infatisat inscrisul daca intelege sa se foloseasca de el. Daca partea lipseste, nu voieste sa raspunda sau declara ca nu se mai foloseste de inscris, acesta va fi inlaturat. Daca partea care a defaimat inscrisul ca fals lipseste sau nu voieste sa raspunda sau nu staruie in declaratie, inscrisul va fi socotit ca recunoscut.
Art. 183
Daca partea care defaima inscrisul ca fals arata pe autorul sau complicele falsului, instanta poate suspenda judecata pricinii, inaintand inscrisul procurorului impreuna cu procesul-verbal ce se va incheia.
Art. 184
Cand nu este caz de judecata penala sau daca actiunea publica s-a stins sau s-a prescris, falsul se va cerceta de instanta civila, prin orice mijloace de dovada.
Irinel Antoniu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Multumesc, Margareta!
Ideea e ca instanta a facut intrebare la laboratorul de la Cluj, daca acesta poate expertiza o semnatura pe un document in copie. Raspunsul a fost: "expertiza se poate realiza doar asupra documentelor originale".
Crezi ca este acesta un drum inchis? Adica nu se poate expertiza o semnatura pe un document in copie? Suna ca si cum nu poate fi atacata aceasta pozitie...
Atunci, este de gasit o eroare de procedura in acest mecanism?
Adica:
1. depun un contract in copie;
2. declar ca originalul se afla la parat;
3. probez cu un martor ca paratul l-a semnat;
4. instanta cere paratului sa aduca originalul;
5. paratul nu aduce originalul (inexistent, dealtfel);
6. instanta decide in favoarea reclamantului.
Inscriere in fals
Raicu Raisa
Se poate depune inscrierea in fals odata cu cererea de expertiza grafica?
Care este documentul prin care se depune cererea de inscriere in fals in cadrul unui ... (vezi toată discuția)