avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Ajutor public judiciar, inscriere in fals, verificare ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Ajutor public judiciar, inscriere in fals, verificare de scripte

daca intr-un proces civil partea adversa a depus ca proba un document care este facut in numele meu si cu scrisul si o semnatura total diferita de a mea avand chiar proba la dosar un contract autentic cu semnatura celui care a semnat si vreau sa ma inscriu in fals,expertiza grafica va fi efectuata de catre organul de cercetare penala sau va trebui sa cer eu expertiza si sa o platesc eu,si daca trebuie sa o platesc eu,neavand nici un fel de venit pot cere ajutor public judiciar si atunci ce documente trebuie sa prezint pt. a dovedi ca nu am venituri?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: leonida , utilizator 21:59, 26 Ianuarie 2011
Expertiza o platiti dvs.Dar de ce nu solicitati ca instanta de judecata sa procedeze la comparare de scripte:

3. Verificarea de scripte

Art. 177-cod procedura civila
Acela caruia i se opune un inscris sub semnatura privata este dator, fie sa recunoasca, fie sa tagaduiasca scrisul ori semnatura.
Mostenitorii sau urmasii in drepturi ai aceluia de la care se pretinde a fi inscrisul pot declara ca nu cunosc scrisul sau semnatura acestuia.

Art. 178
Cand una din parti declara ca nu recunoaste fie scrisul, fie semnatura, instanta va pasi la verificarea inscrisului.
Spre acest sfarsit, presedintele instantei va obliga pe cel caruia i se atribuie scrierea sau semnatura sa scrie si sa semneze sub dictarea sa, parti din inscris.
Refuzul de a scrie va putea fi socotit ca o recunoastere a scrisului.

Art. 179
Daca instanta, dupa verificarea inscrisului cu scrisul sau semnatura facuta in fata ei sau cu alte inscrisuri, nu este lamurita, va dispune ca verificarea sa se faca prin expert, obligand partile sa depuna de indata inscrisuri pentru verificare.
Se primesc ca atare:
1. inscrisurile autentice;
2. inscrisurile private, netagaduite de parti;
3. partea din inscris netagaduita;
4. scrisul sau semnatura facuta inaintea instantei.
Inscrisurile depuse pentru verificare vor fi semnate de presedinte, grefier si parti.
Partile iau cunostinta de inscrisuri in sedinta.

Art. 180
Daca una din parti declara ca scrisul sau semnatura este falsa si cealalta parte nu este de fata, instanta va dispune infatisarea partilor in persoana, la alt termen, cand partea care a invocat inscrisul va arata mijloacele sale de aparare si va depune inscrisul pentru verificare.
Partile pot fi reprezentate si prin mandatari cu procura speciala, daca dovedesc o impiedicare bine intemeiata.

Art. 181
Presedintele va constata, prin proces-verbal, starea materiala a inscrisului defaimat, daca exista pe el stersaturi, adaugiri sau indreptari, apoi il va semna, spre neschimbare si-l va incredinta grefei, dupa ce va fi semnat de grefier si de parti.
Daca partile nu vor sau nu pot sa semneze, se va face aratare in procesul-verbal.

Art. 182
La ziua fixata, presedintele intreaba partea care a infatisat inscrisul daca intelege sa se foloseasca de el.
Daca partea lipseste, nu voieste sa raspunda sau declara ca nu se mai foloseste de inscris, acesta va fi inlaturat.
Daca partea care a defaimat inscrisul ca fals lipseste sau nu voieste sa raspunda sau nu staruie in declaratie, inscrisul va fi socotit ca recunoscut.

Art. 183
Daca partea care defaima inscrisul ca fals arata pe autorul sau complicele falsului, instanta poate suspenda judecata pricinii, inaintand inscrisul procurorului impreuna cu procesul-verbal ce se va incheia.

Art. 184-cod procedura civila

Cand nu este caz de judecata penala sau daca actiunea publica s-a stins sau s-a prescris, falsul se va cerceta de instanta civila, prin orice mijloace de dovada.






Potrivit oug 51/2008 aveti dreptul la ajutor public judiciar in materie civila,pentru efectuarea acestei expertize in urmatoarele conditii:

Capitolul II - Formele ajutorului public judiciar si conditiile de acordare


Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

Art. 10
Dreptul la ajutor public judiciar se stinge prin moartea partii sau prin imbunatatirea starii sale materiale pana la un nivel care sa ii permita sa faca fata costurilor procesului.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
andymaurul, utilizator
va multumesc!
dar ce documente trebuie sa duc in instanta in dovedirea lipsei veniturilor?
Mai intai trebuie sa cereti inscrierea in fals. Daca judecatorul considera ca nu se poate lamuri asupra semnaturii dupa ce ia probe de scris, poate, la solicitarea D-voastra sau in baza rolului activ sa dispuna efectuarea unei expertize grafologice.
Aceasta expertiza se face la laboratorul de expertize criminalistice de care apartine instanta la care va judecati.Atentie daca D-voastra contestati ca este semnatura D-voastra pe inscrisul respectiv, aceasta trebuie comparata cu alte inscrisuri autentice ce poarta semnatura D-voastra si nu a celui care crede-ti ca a semnat in locul D-voastra, pentru ca rezultatul sa fie in sensul ca semnatura nu va apartine.
In privinta ajutorului public judiciar, desi instanta vi l-ar acorda fara discutie nu stiu care este modalitatea practica ca Laboratorul sa efectueze expertiza fara sa-i intre banii in cont , ca fara dovada platii nu incepe efectuarea expertizei.
Pentru acordarea ajutorului public judiciar face-ti cerere, dati o declaratie pe proprie raspundere ca nu realizati venituri si mai deuneti si un certificat de la ANAF ca nu realizati venituri impozabile.
va multumesc mult de ajutor,
o seara placuta in continuare,
cu stima,
Leonida

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere in fals  Raicu Raisa Raicu Raisa Se poate depune inscrierea in fals odata cu cererea de expertiza grafica? Care este documentul prin care se depune cererea de inscriere in fals in cadrul unui ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica a semnaturii unui document in copie Irinel Antoniu Irinel Antoniu Reclamantul depune un contract in copie, cu mari obligatii financiare pentru parat. Reclamantul sustine copia contractului cu un martor care declara ca l-a ... (vezi toată discuția)
Daca intr-un proces / litigiu de munca /arat instantei ca actele sunt false. ce se intampla? benga112 benga112 Daca intr-un litigiu de munca am dat in judecata angajatorul.Pentru neplata salari, + concediu de odihana. Desfacere contract de munca. Si spun instante ca ... (vezi toată discuția)