Carmen Sigaciu a scris:
in urma unei tranzactii privind un partaj succesoral, unuia din mostenitori i-a revenit casa, iar altuia i-a revenit terenul de sub casa (!!!)... S-ar parea ca cineva a avut un interes ca lucrurile sa iasa asa ! Pot cere in instanta eu, proprietar casa, instituirea unui drept de superficie, asupra terenului de sub casa? Ce alte solutii ar mai fi ca eu sa pot folosi linistit casa si chiar sa o instrainez ulterior ?
Ar fi interesant de vazut tranzactia pentru ca acolo se puteau reglementa unele apecte privitor la folosinta terenului.
Ca oricare alt drept superficia trebuia sa fie dobandita printr-una din modalitatile prevazute de art. 644-645 Cod civ. Adica nu poti pretinde un drept care sa-i rapeasca proprietarului terenului folosinta acestuia fara sa-l fi dobandit cumva. Iar hotararea judecatoreasca nu constituie drepturi ci doar le constata (art. 109 Cod pr. civ. vorbeste drespre
cel care opune un drept altei persoane, ceea ce arata clar ca dreptul trebuie sa fie deja dobandit) modalitatea cea mai evidenta de dobadire a superficiei ar fi tot conventia (tranzactia) aceea care obliga nu numai la ceea ce e prevazut expres intr-insa ci si la ceea ce legea, obiceiul sau morala obliga iar conventiile se interpreteaza dupa regulile din art. 977-985 Cod civ.