avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de superficie

in urma unei tranzactii privind un partaj succesoral, unuia din mostenitori i-a revenit casa, iar altuia i-a revenit terenul de sub casa (!!!)... S-ar parea ca cineva a avut un interes ca lucrurile sa iasa asa ! Pot cere in instanta eu, proprietar casa, instituirea unui drept de superficie, asupra terenului de sub casa? Ce alte solutii ar mai fi ca eu sa pot folosi linistit casa si chiar sa o instrainez ulterior ?
Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 11:59, 2 Noiembrie 2010
ciudat mod de partajare. nu puteti sa solicitati instituirea unui drept de superficie.puteti insa sa cumparati terenul de sub casa daca vi-l vinde proprietarul.
Din cate stiu eu are drept de superficie pe toata perioada existenti constructiei , chiar daca aceasta ar fi instrainata.

De ex. Toate blocurile de locuinte sunt proprietate particulara , dar situate pe terenul primariei , iar propretarii au drept de superficie asupra terenului pe durata existentei blocului .
Ultima modificare: Duminică, 31 Octombrie 2010
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic
Cine a dictat un asemenea partaj?
Se poate ataca obtinand hotararea judecatoreasca de evictiune. O proprietate peste alta.
Carmen Sigaciu a scris:

in urma unei tranzactii privind un partaj succesoral, unuia din mostenitori i-a revenit casa, iar altuia i-a revenit terenul de sub casa (!!!)... S-ar parea ca cineva a avut un interes ca lucrurile sa iasa asa ! Pot cere in instanta eu, proprietar casa, instituirea unui drept de superficie, asupra terenului de sub casa? Ce alte solutii ar mai fi ca eu sa pot folosi linistit casa si chiar sa o instrainez ulterior ?

Ar fi interesant de vazut tranzactia pentru ca acolo se puteau reglementa unele apecte privitor la folosinta terenului.
Ca oricare alt drept superficia trebuia sa fie dobandita printr-una din modalitatile prevazute de art. 644-645 Cod civ. Adica nu poti pretinde un drept care sa-i rapeasca proprietarului terenului folosinta acestuia fara sa-l fi dobandit cumva. Iar hotararea judecatoreasca nu constituie drepturi ci doar le constata (art. 109 Cod pr. civ. vorbeste drespre cel care opune un drept altei persoane, ceea ce arata clar ca dreptul trebuie sa fie deja dobandit) modalitatea cea mai evidenta de dobadire a superficiei ar fi tot conventia (tranzactia) aceea care obliga nu numai la ceea ce e prevazut expres intr-insa ci si la ceea ce legea, obiceiul sau morala obliga iar conventiile se interpreteaza dupa regulile din art. 977-985 Cod civ.
Cine a dictat un asemenea partaj?
Se poate ataca obtinand hotararea judecatoreasca de evictiune. O proprietate peste alta.

=D>=D>=D>=D>=D>

Super tare raspunsul .=D>=D>=D>

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune: constructie inceputa inainte de incheierea casatoriei si terminata in timpul casatoriei ContSters188173 ContSters188173 autorizatie de construire anterioara casatoriei..cu constructie inceputa anterior, insa terminata dupa mult timp de la incheierea casatoriei... acum am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care ... ionita_emil ionita_emil Buna ziua. Am o problema cu un teren supus legii 10/2001, care nu este proprietatea mea. Pe acest teren exista 2 case, una a mea si una a ... (vezi toată discuția)
Bunuri din domeniul public luiza2008 luiza2008 :)Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca se poate: poate exista un drept de superficie in ceea ce priveste bunurile din domeniul public? Va ... (vezi toată discuția)