avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi asupra minorului rezultat din concubinaj,dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi asupra minorului rezultat din concubinaj,dupa despartirea parintilor

Am avut o relatie de concubinaj de 5 ani si avem impreuna o fetita de 4 ani.Ne-am despartit,iar acum doamna a cunoscut un cetatean strain in a carui tara vrea sa se stabileasca.Ma ameninta ca-mi va lua si fetita,cu sau fara acordul meu.Exista acest risc pt.mine,sa ma trezesc intr-o zi cu copilul "exportat",si eu sa privesc neputincios?Mentionez ca in momentul de fata minora se afla in intretinerea dansei,cu contributia mea financiara neimpusa de vreo instanta,ci doar de calitatea mea de parinte.Va multumesc anticipat pt.lamuriri.
Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 09:22, 1 Noiembrie 2010
Fosta concubina poate solicita instantei incredintarea minorei si pe baza hotararii judecatoresti poate parasi tara.
In certificatul de nastere al minorei sunt inscris ca tatal acesteia?
Ambii parinti au obligatia de a ingriji de buna crestere si dezvoltare a copilului lor minor, iar parintele caruia nu ii este incredintat spre crestere si educare trebuie sa plateasca pensie de intretinere in raport cu veniturile sale in cotele prevazute de Codul familiei (1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi si 1/2 pentru trei sau mai multi copii).

In ceea ce priveste plecarea in strainatate, aceasta poate avea loc daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si pasaportul copilului minor.

Va trebui respectat , insa , dreptul de vizita stabilit, in caz ca interveniti in proces printr-o cerere reconventionala, in vederea pastrarii legaturilor personale cu minorul .
Spuneti-ne daca ati recunoscut copilul.Daca sunteti trecut in certificatul de nastere , ptr ca este important.
DA,bineinteles!Sunt trecut oficial la rubrica "tatal",si mentionez ca acea contributie financiara a mea pt.cresterea minorei depaseste cu mult limita pe care mi-o putea impune vreo instanta.Alta decat cea morala...

Alte discuții în legătură

Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Custodie definitiva si irevocabila oscumpyka oscumpyka Buna seara..va multumesc in primul rand pentru raspunsuri...dar mai am si eu o intrebare din miile de intrebari la care inca nu le gasesc raspunsul....am ... (vezi toată discuția)