avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi asupra minorului rezultat din concubinaj,dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi asupra minorului rezultat din concubinaj,dupa despartirea parintilor

Am avut o relatie de concubinaj de 5 ani si avem impreuna o fetita de 4 ani.Ne-am despartit,iar acum doamna a cunoscut un cetatean strain in a carui tara vrea sa se stabileasca.Ma ameninta ca-mi va lua si fetita,cu sau fara acordul meu.Exista acest risc pt.mine,sa ma trezesc intr-o zi cu copilul "exportat",si eu sa privesc neputincios?Mentionez ca in momentul de fata minora se afla in intretinerea dansei,cu contributia mea financiara neimpusa de vreo instanta,ci doar de calitatea mea de parinte.Va multumesc anticipat pt.lamuriri.
Cel mai recent răspuns: ContSters119945 , utilizator 09:22, 1 Noiembrie 2010
Cum s-a afirmat mai sus, mama poate scoate copilul din tara numai daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila cu aceasta. Daca nu se respecta aceasta dispozitie, se va aplica Conventia de la Haga din 1980 cu privire la rapirea de minori. Obiectivul Convenţiei, astfel cum este prevăzut în art.1, de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit şi de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea care există într-un stat contractant.
Art. 3 „Mutarea sau reţinerea unui minor vor fi considerate ilegale dacă :
a) – încalcă drepturile de custodie atribuite unei persoane, unei instituţii sau oricărui alt organism, în comun sau exclusiv, conform legislaţiei din statul în care minorul îşi are reşedinţa chiar înainte de mutare sau reţinere;
b) – la momentul mutării sau reţinerii acele drepturi erau efectiv exercitate, fie în comun sau exclusiv, sau ar fi fost exercitate dacă nu ar fi existat mutarea sau reţinerea. Drepturile de custodie menţionate la Art.3 lit.a pot apărea mai ales prin aplicarea legii sau datorită unei decizii administrative sau juridice ori datorită unei înţelegeri cu efect legal conform legislaţiei din statul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere din tara minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna ziua ,as avea o intrebare : sunt divortata din 2010 si am o fetita de 7 ani si jumatate ; la divort fetita mi-a fost incredintata prin hotarare ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)
Custodie definitiva si irevocabila oscumpyka oscumpyka Buna seara..va multumesc in primul rand pentru raspunsuri...dar mai am si eu o intrebare din miile de intrebari la care inca nu le gasesc raspunsul....am ... (vezi toată discuția)