avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Dupa cate zile poate sa intre in concediu de crestere copil TATA, in cazul in care mama este studenta si nu beneficiaza de concediu de maternitate?:)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:02, 1 Noiembrie 2010
Tatal copilului poate intra in CCC din ziua nasterii copilului, indiferent daca mama beneficiaza sau nu de concediu de maternitate.
indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda dupa terminarea concediului de maternitate, iar persoanele care nu se incadreaza pentru a beneficia de acest concediu, de la nasterea copilului
Va redau din OUG 148/2005 modificata, art 1 alin1 si 2, care da dreptul si mamelor studente sa beneficieze de concediu ptr cresterea copilului.

"(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
......
m) urmeaza cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar si universitar, organizat potrivit legii, frecventate fara intrerupere. Sunt exceptate de la aceasta obligatie persoanele care au intrerupt cursurile din motive medicale

Avand in vedere ca de indemnizatia de crestere a copilului poate beneficia oricare din parintele natural al copilului cred ca se pastreaza cele 42 zile dupa nastere.

La articolul 1 alineatul (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, dupa litera m) se introduce o noua litera, litera n), cu urmatorul cuprins:

"n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

Maria Dorina Tarcea a scris:
Avand in vedere ca de indemnizatia de crestere a copilului poate beneficia oricare din parintele natural al copilului cred ca se pastreaza cele 42 zile dupa nastere.


1. Oare asa sa fie? Iata ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20 - (1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
2. Tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a concediului de maternitate (!?) deci poate beneficia de CCC din ziua nasterii copilului. ;)
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil masteranzi anamaria_v anamaria_v Buna ziua! Sunt studenta in anul I la master, la stat / zi. Am aflat ca sunt insarcinata si voi naste la inceputul luui iulie. As dori sa stiu daca voi putea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului Anca_87 Anca_87 Am auzit ca mai nou se da indemnizatie si pentru mamele care urmeaza masteratul. Situatia mea e cam asa: in 13 iulie 2010 am licenta, iar dupa absolvirea ... (vezi toată discuția)
Sunt studenta in anul iii si sunt insarcinata, pot beneficia de indemnizatie pentru ccc? mariaflorina mariaflorina as dorii sa stiu daca in situataia in care ma aflu pot beneficia de indemnizatia pt maternitate...sunt studenta in anul III la o universitate privata (Dimitrie ... (vezi toată discuția)