avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salariatei insarcinate i se ofera un post vacant in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salariatei insarcinate i se ofera un post vacant in celalalt capat al tarii

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 3luni, am anuntat firma de acest lucru.
Firma la care lucrez are sediul in Cluj, eu cu inca o colega suntem singurele angajate la punctul de lucru din Cta.Luna trecuta, datorita ''reorganizarii activitatii punctului de lucru'', au incercat sa ne treaca la program part-time cu reducrerea salariului la jumatate insa pentru ca amandoua am refuzat(salariul fiind deja foarte mic), luna aceasta colega mea a primit preaviz plus oferirea unui post vacant part-time(acelasi numai ca part-time cu reducarea la jumatate a salariului asa cum au vrut de luna trecuta).
Eu am primit doar o oferta de post vacant, pe aceasi pozitie si salariu, insa la Cluj, desi stiau ca sunt casatorita si insarcinata deci imi este imposibil sa ma mut in celalalt capat al tarii.In termen de 15zile trebuie sa le raspund.Mentionez ca nu vreau sa intru in concediu de risc maternal (as primi doar 75% din salariu).

Va rog sa-mi spuneti ce pot face sa nu raman fara locul de munca aceste cateva luni cat mai am pana intru in concediu de maternitate, cu pastrarea actualului salariu.Sunt convinsa ca firma stie ca nu voi putea accepta oferta lor .

Multumesc pentru ajutor!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:08, 1 Noiembrie 2010
1. Atata timp cat ati anuntat in scris ca sunteti gravida nu va poate concedia din motive neimputabile dvs.
2. Nu va poate nici modifica clauzele din CIM fara acordul dvs.
3. In cazul in care s-a desfiintat postul ocupat de dvs. nu sunteti obligata sa acceptati alta oferta de loc de munca in aceeasi unitate, mai ales daca nu va convine.
4. Dar nici nu va poate plati, daca nu mai aveti obiectul muncii, adica nu mai munciti.
5. Ar putea sa va concedieze prin desfiintarea postului (art.65 din Codul muncii) intrati in somaj si de aici puteti intra si in concediu de maternitate si apoi in CCC pana la 2 ani.
6. Oricum nu veti putea accepta postul de la Cluj.
7. Acum, alegeti si dvs., ce este mai important: sanatatea dvs.si a copilului sau banii pe care ii pierdeti daca veti intra in medical!?
Va multumesc pentru raspuns.

Nu mi-au desfiintat postul, cel putin deocamdata, mi-au trimis doar o oferta de post vacant.Sa inteleg ca pasul 2 poate fi preavizul ?
Desfiintarea postului nu ar trebui sa se faca numai datorita reorganizarii judiciare sau a falimentului?

Multumesc.
1. Desfiintarea postului se poate face prin decizia angajatorului atunci cand acesta considera ca postul respectiv nu mai este eficient din punctul sau de vedere.
2. Daca va hotari desfiintarea postului atunci trebuie sa respecte prevederile din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Art.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Credeam ca salariatele insarcinate sunt protejate .Deci ar putea sa imi desfiinteze postul la fel ca celorlalti angajati, pe motivul dificultatilor economice (chiar daca acestea nu exista)?

Nu inteleg de ce nu mi-au trimis, odata cu postul vacant, si preavizul de desfiintare a postului cum a primit si colega mea.

Multumesc.
In cazul dvs. protectia este data si de concediul de risc maternal care este suportat in totalitate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Alte discuții în legătură

E legal sau nu? anuntare desfiintare post dupa 2 ani si 7 luni adinadulca adinadulca buna ziua! In acest moment sunt la sfarsitul concediului de crestre si ingrijire copil iar angajatorul mi-a inmanat o instiintare si-o notificare prin care am ... (vezi toată discuția)
Preaviz pentru gravida, functionar public loriuta loriuta Odata cu regionalizarea foarte multi functionari publici au primit preavize cu posibilitatea optiunii pt un loc vacant pt care tb dea concurs in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pe perioada preavizului hecuba hecuba Buna ziua, am urmatoarea situatie: in data de 29 aprilie am primit decizia de desfiintare a postului si concediere cu art 65. Sunt in preaviz 20 de zile ... (vezi toată discuția)