avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cote parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cote parti

va rog sa ma lamuriti si pe mine pe romaneste , daca tatal meu vitreg a murit la succesiune vine mama mea ca sot supravietuitor si copii lui din prima casatorie , VA ROG lamuritima si pe mine cat din masa succesorala ii va ramane mamei mele , dar va rog spunetimi pe romaneste in procente total.

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 17:46, 1 Noiembrie 2010
Da asa este , cum spuneti dvs.
Mama dvs ca sot supravietuitor mostenete un sfert + bunurile mobile din gospodarie ale defunctului , iar copiii defunctului mostenesc trei sferturi.
Mentionez insa ca vorbim despre bunurile proprii ale defunctului , nu si cele la care este indreptatita mama dvs. prin efectul casatoriei ( care inseamna jumatate din bunurile comune , si care sunt numai ale ei , nu se impart cu nimeni) .
Sper ca m-am facut inteles
:D
Daca bunurile care se impart au fost proprietatea comuna a sotilor, mama dvs. are un drept propriu la jumatate din mostenire. Cealalta jumatate ( care a fost a sotului) se imparte intre succesori , iar mama dvs va primi 1/4 din ea. Deci primeste 1/2 + 1/4din 1/2.

Daca bunurile ce formeaza masa succesorala au fost numai ale sotului mamei dvs, mama dvs va primi 1/4 din masa succesorala.

av. Bostina Elena

daca la mostenire vin si copiii defunctului, mama nu are drept propriu asupra bunurilor gospodariei casnice asa ca mama va mosteni 1/8 din intreaga mostenire( adik 1/4 din 1/2) si copiii 3/8 (adik 3/4 din 1/2)...1/2 este masa succesorala daca bunurile care o formeaza au fost comune cu cele ale mamei dvs.
de asemenea, mama mai are dreptul la cealalta parte de 1/2 din bunurile comune, care nu formeaza masa succesorala
multumesc tuturor pentru lamuriri , m-am Luminat!

multumesc
mama dvs va lua un sfert din ce a apartinut sotului sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Succesiunea mihai2petru mihai2petru tata a murit si mama vrea sa treaca toate bunurile pe numele ei ca nu se intelege cu doi copii care ii fac rau ce poate face? (vezi toată discuția)