avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... proprietarii de la ultimul etaj
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

proprietarii de la ultimul etaj

Buna ziua! Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine, daca exista o reducere a facturii la incalzire cu 10 % pentru proprietarii de la ultimul etaj. Mentionez ca avem toti repartitoare montate. Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:25, 15 Noiembrie 2010
-Contoarele de energie termica individuale montate la nivel de apartament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri.
-Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se poate realiza numai de persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C..
- Programele de calcul utilizate pentru repartizarea consumurilor trebuie să
conţină o bază de date pentru toate combinaţiile dintre corpul de încălzire şi repartitorul de costuri pentru încălzire montat pe acesta.
-Prestatorul tine seama, in repartizarea consumurilor individuale de energie termica, de factorul de amplasare - mărime adimensională utilizată la repartizarea costurilor pe baza înregistrării repartitoarelor de costuri ale căldurii, determinată în funcţie de:
a). amplasarea incintelor faţă de punctele cardinale: nord, nord est/vest, sud,sud est/vest
b). amplasarea incintelor pe orizontala şi verticala condominiului: camera de mijloc, de colt, la parter, ultimul nivel sub terasa, etc.
Furnizorul emite factura pe baza inregistrarilor contorului de energie termica.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
LocatarB, utilizator
@nini02
Da, exista un factor de amplasare care trebuie luat in calcul, prin programul de calcul, de catre firma care va calculeaza costul incalzirii.
Procentul poate ajunge la 10%, atentie! din ce le revine sa plateasca din cota individuala a consumului, adica daca un cosumator de la et.7 are un factor de amplasare 1, cel de la ultimul etaj are factorul de amplasare posibil 0.9.

De asemenea o diminuare a valorii costului caldurii se mai face si pentru cei de la parter si in plus cei care sunt amplasati pe directia N, NE.

Trebuie atras atentia administratorului ca el sa ceara firmei sa aiba in vedere ca apartamentelor amplasate in aceste pozitii din condominiu sa le fie diminuata valoarea acestor costuri.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
elga50, moderator
se poate cineva sa faca trimitere sau sa imi explice ce este cu acest calcul al caldurii de la ultimul etaj?
eu stau la ultimul etaj - adica 6, nu am repartitoare, amplasarea apartametului este atit pe est , sud si nord.
Factorul de amplasare se refera la repartizarea consumului de energie termica intre consumatori in cazul folosirii repartitoarelor de costuri. In cazul dvs. este vorba de repartizarea in functie de suprafata utila si suprafata echivalenta termic.
Buna ziua,
Imi puteti spune si legea care reglementeaza aceste lucruri, adica modul de calcul al facturii de incalzire al celor care au repartitoare (si care stau la parter, in cazul meu).
Multumesc

Alte discuții în legătură

Factori de amplasare si corectie pentru repartitoare cf. 343/2010 Shareban Shareban Buna ziua, Daca cineva a inteles exact ordinul ANRSC nr. 343/13.07.2010, as dori sa ma lamureasca si pe mine cum se selecteaza exact: - factorii de ... (vezi toată discuția)
Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj ... cyan cyan Nemontarea repartitor caldura pe calorifer baie la ultimul etaj si parter. Cum la sfarsitul anului 2023 va expira termenul limita pentru montarea ... (vezi toată discuția)
Plata energiei termice itosoft itosoft Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 18 apartamente, dintre care 12 au centrala proprie, ceilalti sunt racordate la centrale termice centralizate. Dupa ce se ... (vezi toată discuția)