avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condus fara permis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condus fara permis

Este vorba de un prieten de al meu care a condus o motocicleta fara permis de conducere avand doar 14 ani . Motocicleta era neinmatriculata, a pierdut controlul ghidonului si s-a deplasat de pe partea carosabila pe santz provocand un acident grav celui ce statea in spatele lui. A ajuns la spital si chemand ambulanta a fost chemata si politia iar acestia l-au dus la sectie si i-au confiscat motocicleta. Ce s-ar putea intampla mai departe? Ce sanctiuni ar putea primi baiatul de 14 ani si motocicleta ar putea fi recuperata?
Cel mai recent răspuns: c.florian , utilizator 20:35, 1 Noiembrie 2010
Fiind minor faptele vor fi judecate altfel. Motocicleta poate fi recuperata numai dupa finalizarea cercetarilor, daca proprietarul demonstreaza ca nu i-a incredintat-o minorului. B-). Cu alte cuvinte , minorul sa i-o fi furat-o sau "imprumutat-o" fara stirea lui!
Va raspunde penal minorul care a implinit 14 ani , DOAR daca se constata ca in momentul comiterii faptelor , avea discernamant ..
Parintii vor plati motocicleta, iar baiatul va raspunde pt vatamarile aduse celuilalt, asta dc are 14 ani... Parintii partii vatamate pot depune plangere impotriva baiatului, respectiv parintilor si vor dori sa le plateasca ingrijiri medicale si alte trancanele.
Am impresia ca baiatul nu va mai putea obtine dreptul de a conduce pe drumurile publice, avand in vedere si ce motocicleta a condus... Am i Right?
Dupa cum spune stimabila Diana Ramona minorul cu varsta intre 14 - 16 ani
raspunde penal, daca se dovedeste ca a avut discernamant in momentul savarsirii faptei.

Acesta va fi cercetat pentru fapta prevazuta de art. 86 din Codul rutier sid e art. 184 din Codul penal + vatamare corporala din culpa.
Art.86 din Codul rutier stipuleaza ca conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care încredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla în una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Art. 184 C.pen prevede ca fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Ultima modificare: Luni, 1 Noiembrie 2010
Daniel Coman, Avocat
Motocicleta era al tatalui celui de 14 ani si a fost un suzuky enduro , 750 cmc 2 cilindri. Iar nu cred ca cel ce a ajuns in spital va actiona prin tribunal pentru ca era o ruda de al lui .Nu prea cred ca tatul baiatului o sa declare ca a furat motorul de acasa pentru ca nu ar vrea sai faca rau baiatului. Iar din cate stiu pana la 23 de ani nu ar avea voie sa dea pentru permis ... cred eu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident sofer baut si victima,ce ne asteapta de la judecator? jianu00000 jianu00000 tatal meu a avut un accident,a avut o alcoolemie de 1,09 in aerul expirat,a mers de bunavoie la analize s-a inteles cu celalalt sofer ca nu va depune plangere ... (vezi toată discuția)
Conducere cu alta categorie de permis gheorgheradu gheorgheradu Buna ziua! Am si eu o intrebare care ar fi pedeapsa daca as conduce pe drumul public o motocicleta care apartine categoriei A cu subcategoria A1,eu avand 17 ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Bara Stefania Bara Stefania Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti si mie la ce consecinte sa ma astept. Am condus o masina neimatriculata cu nr rosii provizorii expirate fara a detine ... (vezi toată discuția)