avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Onorariu procentual succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Onorariu procentual succesiune

Ma poate lamuri cineva de ce trebuie sa fie onorariul notarilor proportional cu valoarea bunurilor succesorale ?
Valoarea muncii prestate de un notar este ACEEASI, indiferent ca fac actele pentru o garsoniera sau pt. un apartament cu 4 camere... Nu produce de 4 ori mai multe acte si nici nu transpira de mai mult efort intelectual...
Si nu ma refer la vreo taxa pe care ar trebui sa o plateasca notarul la stat, pentru ca in onorariu nu se includ si taxe catre terti, ci este strict plata serviciului prestat.
Ca sa nu mai zic de faptul ca nu vad de ce statul ar trebui sa ma jefuiasca pe mine pentru a-mi transmite o mostenire la care nu a participat cu nimic... nu a dat bani pe casa, masina sau alte bunuri, ba din contra le-a taxat in mod regulat la sange.
Tare mi-e teama ca nu exista un principiu corect pe baza caruia cer onorarii notarii, in afara de cel al micului santaj, "nu ai incotro, daca vrei apoi sa vinzi mostenirea". Trebuie sa te faci frate cu... notarul, de parca si el este mostenitor....
Cel mai recent răspuns: masster , utilizator 11:03, 2 Noiembrie 2010
nu notarul este cel care le baga banii in buzunar ci camera notarilor. aceasta ,,institutie" a impus tarifele notariale pt ca se plateste la ei si o taxa din incasari.notarii ca si avocatii nu isi insusesc toate taxele,achita la camera,la admin fin,secretara,curentul etc.
este adevarat ca au unele onorarii exorbitante-pt o stampila si o semnatura la un contract de v-c pot incasa si 10000 de ron insa ei se conformeaza grilei camerei notarilor
masster a scris:

de ce trebuie sa fie onorariul notarilor proportional cu valoarea bunurilor succesorale ?

Pentru ca meritati! :sorry: (nu dvs., ci toti ceilalti care nu si-au pus intrebarea asta pana acum).

Quartila a scris:

Iar statul va "taxeaza" pentru serviciile care vi le face.

Pentru ca oamenii traisc cu impresia gresita ca "statul" ii taxeaza.
FALS. (nu exista taxa de timbru care sa intre in buzunarul statului).
Cu exceptia impozitului (si DOAR acolo unde e cazul) restul este onorariu care intra in buzunarul notarului. Din el notarul plateste dari (impozit pe venit, contributii profesionale etc) adica ...exact ceea ce plateste si avocatul.

Dar in timp ce avocatii NU AU onorarii minimale, notarii si le-au fixat, iar Consiliul Concurentei se uita doar unde vrea el.
"Fraierii" de la CECCAR au primit amenda, in gradina notariilor nu se uita nimeni.
De unde credeti ca vi se trage abrogarea art. 23 alin 2 indice 1 din L 146/1997? (mama n-a facut lobby pentru asta).
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
cristina.nicol, utilizator
Legea ii da dreptul la notar.
Intrebati mai multi notari.
Poate ca exista si varianta medierii si apoi la instanta daca nu sunteti unic mostenitor.
totusi CE FACE PRACTIC un notar cand i se solicita deschiderea procesului succesoral ? de exemplu pentru un unic mostenitor al unei garsoniere, ca sa discutam la concret.

in al 2lea rand, pentru toti cei care mentioneaza "instanta" - NU este cazul de asa ceva. nu ma judec cu nimeni, sunt unic mostenitor.
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2010
masster, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legalizare hotarare partaj succesoral - taxa de timbru Ioannaki Ioannaki Buna diminieata dragi colegi, Am intampinat o problema la momentul cand am dorit sa legalizez o hotarare de partaj succesoral. Mi s-a cerut sa achit o taxa de ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)
Tata decedat in ianuarie 2015-dezbatere succesiune-informatii /costuri DocMadalina DocMadalina Notar sau instanta?Ar trebui sa ma grabesc,daca depasesc termenul de 6 luni o sa intervina alta taxe? (vezi toată discuția)