avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legalizare hotarare partaj succesoral - taxa de timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legalizare hotarare partaj succesoral - taxa de timbru

Buna diminieata dragi colegi,
Am intampinat o problema la momentul cand am dorit sa legalizez o hotarare de partaj succesoral. Mi s-a cerut sa achit o taxa de inca 6 % din valoarea masei succesorale ( 3% pt stabilirea masei succesorale si 3% pt partaj), desi am achitat aceste taxe inca de la inceputul procesului.
Este normal sa platesc a doua oara o suma asa de mare?
Multumesc anticipat pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:14, 9 Iulie 2010
Nu este normal. Formulati o cerere de reexaminare taxa de timbru , expneti pe scurt situatia exacta, si un alt complet de judecata va va da solutia corecta. E posibil sa fie o greseala.
Oy-oy-oy! Sigur ca nu este normal insa din nefericire este perfect legal.

Legea nr. 146/1997 cu modificarea modificarilor modificate la zi

Art. 8 ind 1. - (1) Cererile pentru eliberarea de catre instantele judecatoresti de copii de pe hotararile judecatoresti, cu mentiunea ca sunt definitive si irevocabile, prin care se stabilesc calitatea de mostenitor, masa succesorala, cotele si bunurile ce revin fiecarui mostenitor, daca nu s-a platit taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale, se taxeaza potrivit art. 3 lit c

Citisem si articolul acela, insa refuzam sa cred ca asa este... :( Masura aceasta apare ca o sanctiune a faptului ca nu te-ai dus de prima oara la notar si "ai indraznit" sa te adresezi instantei cu o asa cerere!
Din pacate, aceasta e atitudinea instantelor fata de cererile in materie succesorala...
Si care este in acest moment acel act normativ care reglementeaza o taxa de timbru pentru efectuarea procedurii sucesorale notariale ?!!!

In prezent NU mai EXISTA o taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale (a fost odata in OG 12/1998 in prezent abrogata).

Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
romascanu, moderator
Si care este in acest moment acel act normativ care reglementeaza o taxa de timbru pentru efectuarea procedurii sucesorale notariale ?!!!

In prezent NU mai EXISTA o taxa de timbru pentru efectuarea procedurii succesorale notariale (a fost odata in OG 12/1998 in prezent abrogata).

Este prevederea art 77 din Codul fiscal:
...(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Alte discuții în legătură

Taxa timbru legalizare hotarare Georgelius Georgelius Buna ziua, Astazi am vrut sa legalizez la judecatorie o sentinta civila prin care s-a luat act de o tranzactie privind iesirea din indiviziune a 2 ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru pentru hotarare cu mentiunea "definitiva si irevocabila" stancu  georgeta stancu georgeta Buna ziua! Va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: In urma cu vreo 3 saptamani ,mi-a fost comunicata sentinta prin care ... (vezi toată discuția)
Taxele de timbru pentru un proces de succesiune Buna ziua, Sint interesat in gasirea unui avocat sa ma reprezinte intr-un proces legat de obtinerea unei mosteniri . Cam care ar fi onorariul pentru ... (vezi toată discuția)