avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA prestari servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA prestari servicii intracomunitare

Buna ziua,

Societatea romaneasca A presteaza servicii( in Olanda) in agricultura (culege rosii) pentru societatea B olandeza.Cum se factureaza acest serviciu si daca e necesara inscrierea in registrul operatorilor intracomunitari.Cine si cui transmite codul Tva.
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: razvandmn , utilizator 19:12, 11 Noiembrie 2010
Se factureaza fara tva(e scutit)...normal trebuie inregistrare in registrul operatorilor intracomunitari.
Firma B transmite firmei A codul de inregistrare in scopuri de tva
Va multumesc pentru raspuns!
Intre timp a mai aparut o nelamurire.
Care este diferenta din punct de vedere al partenerului olandez in cazul in care societatea romaneasca este neplatitoare de TVA fata de cazul in care ar fi platitoare de TVA.
Cat dureaza sa ma inregistrez ca platitor de TVA si apoi in ROI?
eu inteleg ca firma A este neplatitoare de tva in romania.
pentru astfel de servicii firma este obligata sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitrar si sa se inscrie in ROI.
numai dupa aceste operatiuni va putea factura fara tva astfel incat firma olandeza sa fie persoana obligata la plata tva in tara sa (taxare inversa)
daca nu se inscrie, firma A nu va putea desfasura astfel de operatiune.
Din cate m-am informat una este sa fi platitor de TVA in romania si cu totul alta sa fi inregistrat in scopuri de TVA pentru a putea face achizitii de bunuri sau servicii intracomunitare.Adica firma poate sa fie neplatitoare de TVA dar sa fie inregistrata in scopuri de TVA si apoi in ROI.
Firma A este neplatitoare de TVA .Repet intrebarea:Care este diferenta din punct de vedere al partenerului olandez in cazul in care societatea romaneasca este neplatitoare de TVA fata de cazul in care ar fi platitoare de TVA.
Daca firma A este platitoare de TVA se inregistreaza in scopuri de TVA pt achizitiile intracomunitare , se inscrie in ROI, factureaza fara TVA firmei B pentru ca presteaza servicii pe teritoriul altui stat din UE, firma B nu datoreaza TVA statului olandez?
Pe de alta parte daca firma A nu e platitoare de TVA , firma B plateste TVA statului olandez aferent facturii firmei A?
dvs. nu achizitionati nimic, doar prestati un serviciu intracomunitar si pentru ca nu sunteti platitor de tva in romania, sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de tva intracomunitar, pentru a putea presta astfel de servicii, iar apoi sa va inscrieti in ROI.

raspus la intrebarea dvs.: diferenta nu este nici una, intrucat in ambele cazuri s-ar factura fara tva, fie de pe cod tva intern, fie de pe cod tva intracomunitar

daca firma A ar fi platitoare de tva in romania, nu ar mai fi necesara inregistrarea in scopuri tva pentru servicii intracomunitare, ci doar inscrierea in ROI.

asa cum am spus si mai sus, firma B datoreaza tva in tara sa, fie prin plata efectiva, fie prin taxare inversa, in functie de legislatia din olanda si in functie de faptul ca este sau nu platitoare de tva acolo.

daca firma A nu este platitoare de TVA in romania, va factura fara tva de pe codul de tva intracomunitar, iar firma B va plati tva in olanda, conform rationamentului anterior.

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara ContSters156394 ContSters156394 As avea nevoie de ajutor pentru clarificarea catorva puncte referitoare la achizitii intracomunitare. Sa presupunem ca firma X, din Ro, vrea sa cumpere produse ... (vezi toată discuția)
Tva servicii natalia2010 natalia2010 Buna ziua. Ma confrunt co o situatie in legatura cu TVA-ul serviciilor si va rog sa ma ajutati. Intrebarea1. O societate din Romania (platitor de TVA) ... (vezi toată discuția)
Srl neplatitor de tva, inscris in roi presteaza servicii informatice ralle ralle Buna ziua, Situatia de fapt: Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in ... (vezi toată discuția)