avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA servicii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA servicii

Buna ziua.
Ma confrunt co o situatie in legatura cu TVA-ul serviciilor si va rog sa ma ajutati.
Intrebarea1.
O societate din Romania (platitor de TVA) incheie un contract de servicii cu o societate din Ungaria, care este neplatitor de TVA.
Locul prestarii serviciilor este in Romania.
Cum trebuie sa procedam? Cine si unde trebuie sa plateasca TVA-ul? Cat este procentul TVA (24! in Romania sau 25% din Ungaria)
Intrebarea 2
Care este situatia in cazul in care o firma din Romania neplatitor de TVA incheie un contract de servicii cu o firma neplatitor de TVA din Ungaria?
Locul prestarii serviciilor este in Romania.
Multumesc anticipat.
Va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: natalia2010 , utilizator 11:44, 3 Decembrie 2010
1.Facturati cu tva 24%
2.Pentru a efectua achz/prestari intracomunitare este necesar sa fiti inscris in Registrul operatorilor intracomunitari si automat se face inscrierea ca si platitor de tva.
La prima intrebare prestatorul este firma din Ungaria (neplatitor de TVA), deci firma straina va emite factura catre o firma din Romania (platitor de TVA). Astfel, firma din Ungaria nu poate emite factura cu TVA.
Ce este responsabilitatea firmei dein romania? Cand trebuie sa plateaasca TVa-ul

mai bine ne-ati spune ce fel de servicii sunt prestate in ambele cazuri, ca sa vedem unde este considerat a fi locul prestarii serviciilor, conform codului fiscal, ok?
Este vorba despre consultanta in domeniul implementarii proiectelor.
Locul realizarii activitatii est in Roamnia.
Multumesc.
1. o societate neplatitoare de tva in ungaria presteaza servicii de consultanta catre o firma platitoare de tva in romania. firma din ungaria este obligata sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar si sa elibereze o factura fara tva. operatiunea este taxabila in romania, se inregistreaza taxare inversa si se declara in 390.

2. o societate neplatitoare de tva in ungaria presteaza aceleasi servicii de consultanta catre o firma neplatitoare de tva din romania. ambele firme au obligatia sa se inregistreze in scopuri tva intracomunitar, una ca prestator si cealalta ca beneficiar de servicii intracomunitare, firma din romania va plati efectiv tva aferenta prin declaratia 301 (24%) si va inscrie operatiunea in decl. 390.

sper ca ati inteles, o zi buna!

Alte discuții în legătură

Furnizor fara cod valid de tva boda_meli boda_meli Buna, Firma din Romania, platitoare de TVA, achizitioneaza servicii de transport de la un furnizor din Ungaria. Furnizorul nu are cod valid de TVA. Prestarea ... (vezi toată discuția)
Declaratie prestare de servicii intracomunitare rocky2009 rocky2009 Buna ziua, va rog sa imi spuneti ce declartatii se depun pentru un PFA care este neplatitor de TVA, dar care presteaza servicii intracomunitare. Multumesc (vezi toată discuția)
Achizitii prestari servicii intracomunitare AIV AIV O societate din Polonia imi presteaza niste servicii( sablare si vopsire poduri) in Romania, emit facturi societatii din Romania fara TVA. Intrebare: Trebuie ... (vezi toată discuția)