avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare copil cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare copil cu handicap

ce se intampla in cazul unui divort in care exista 2 copii minori, din care unul, in varsta de 10 ani, sufera de handicap (sindrom down), iar celalalt are 3 ani?
daca parintii nu se inteleg asupra incredintarii minorilor, copilul de 10 ani cu handicap va fi audiat de catre judecator, sau este alta procedura data fiind starea lui? exista posibilitatea ca acesta sa ii fie incredintat tatalui? judecatoruloate decide ca fiecarui parinte sa ii fie incredintat cate un copil?
Cel mai recent răspuns: karissa , utilizator 12:53, 7 Septembrie 2011
Prin hotararea de divort instanta stabileste caruia dintre parinti i se vor incredinta copiii spre crestere si educare si care este contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a copiilor minori. Instanta va decide avand in vedere interesul superior al copiilor.
La incredintarea minorilor judecatorul va tine cont de o serie de factori obiectivi si subiectivi, cum ar fi: conditiile pe care fiecare parinte le poate oferi pentru crestere si educare minorilor, gradul de atasament dintre copii si fiecare parinte , dorinta si disponibilitatea parintilor in ceea ce priveste implicarea in cresterea si educarea copiilor , veniturile parintilor , mediul in care copiii vor trai, dorinta/optiunea copilului (daca are peste 10 ani) in aceasta privinta etc
multumesc pt raspuns - sa inteleg ca nu exista o procedura speciala pentru copiii cu handicap?
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevede la art.24 urmatoarele:
(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste.
(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani.
(4) In toate cazurile prevazute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturitate a copilului.
Conditia audierii copilui in varsta de 10 ani este ca acesta sa fie "capabil de discernamant".
imi cer scuze ca insist, dar chiar nu ma pricep.. cine stabileste dc copilul este "capabil de discenamant"? handicapul dat de sindromul down nu este unul locomotor, dar gradul in care fiecare copil este afectat este diferit.. este nevoie de o evaluare a unei institutii, care sa fie recomandata de judecator? ( de ex.psiholog, psihiatru, etc..)
multumesc anticipat pt lamuriri!

Alte discuții în legătură

Ce art.de lege stipuleaza audierea unui minor in cazul incredintarii? mihaela2007 mihaela2007 este mentionat in codul familiei dreptul unui minor de a fi audiat? dc are sub 10 ani este posibil?multumesc (vezi toată discuția)
Divort  stoica_tatiana_2002 stoica_tatiana_2002 va rog. sotul meu a parasit domociliul meu. avem 2 copii sub 7 ani.el ar vrea sa aiba autoritate sa ii ia cand vrea.el vrea sa divorteze sa fie liber. nu ar ... (vezi toată discuția)
La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu ... viorelv viorelv La audierea unui martor minor în vârstă de 13 ani este obligatoriu prezenta unui avocat sau a unui psiholog sau este destul sa fie de fata unul dintre ... (vezi toată discuția)