avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Indemnizatie CMedical, platita sau nu!
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Indemnizatie CMedical, platita sau nu!

Am un salariat care este in C.Medical platiti de la FNUASS inca din luna iulie(C Medical , Neoplazii...) Cf. Art.34din L.158(modificata prin OU 36/2010)Suma reprezentand indemnizatia platita depasese cu mult contributia angajatorului (0.85%), aceasta , urmand a fi recuperata cred anul urmator (dupa spusele celor de la Casa de Sanatate).In Lege scrie clar,ca aceste sume se recupereaza din lunile urmatoare sau direct de la bugetul Fondului Unic de asigurari. Am depus deja 2 cereri pana acum. Eu ce fac in acest caz, am dreptul sa nu i-i platesc salariatului banii, si sa ii spun ca isi va lua salariul cand ne vireaza casa banii?? Fiind si sfarsit de an, e posibil sa nu ajunga nici plata salariilor asa diminuate cum sunt. Ce ii explic salariatului in cazul in care nu ii platesc salariul si i-l las sa astepte pana ne vireaza Casa de Sanatate banii?? Ce temei legal asi avea? In codul muncii nu am gasit nimic, in contabilitate mi se spune ca nu mai sunt bani de la buget pt.a-l plati momentan. Ce fac??
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
floribell, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:13, 5 Noiembrie 2010
Il platiti.Concediul medical constituie ordin de plata pentru angajator.
Multumesc ! Exact asta mi se spune din contabilitate, nu mai sunt bani nici pentru salariile angajatilor, darami-te pentru concedii mediale....
1. Din OUG 158/2005:
Art. 47 - (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite prin încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii următoarele fapte, săvârşite prin încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronată a indemnizaţiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 48 - Contravenţiile prevăzute la art. 47 se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Art. 49 - Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. Daca salariatul face sesizare la Casa de Sanatate veti plati si amenda si indemnizatia.
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - plata concediu medical zoltanoratovski zoltanoratovski am fost internat de urgenta la institutul inimi din cluj cu infart miocardic acut si mi s-a dat oncediu medical.Am depus concediul medial la firma si nu mi-au ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediu medical raluk_cream raluk_cream Sunt insarcinata in 6 luni si sunt in concediu medical de la inceputul lui ianuarie.Pe luna respectiva angajatorul nu mi-a dat banii pe concediu medical.Imi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplatit menes57 menes57 va rog sa imi spuneti cum as putea proceda in aceasta situatie: ..sunt in concediu medical pe cod 14 din ianuarie 2010.....societatea mi-a platit concediul ... (vezi toată discuția)