Avem un client in US pentru care prestam diverse servicii IT . Clientul din US a achizitionat si platit un server din US. Serverul a fost trimis in romania pentru a putea fii folosit de noi , pe baza de invoice. Cei din vama au facut un DVI pentru import definitiv. Intrebarea mea este , serverul este considerat proprietatea mea ? Avand in vedere ca importul este definitiv, cum il inregistrez in contabilitate , pot sa calculez amortizare pe el ? Pentru ca serverul a fost platit in US , si firma americana nu doreste sa il platim noi ce se intampla cu 401 , se poate inchide cu ceva sau va ramane tot timpul cu sold ?
Dear @mutzunake, no offense , dar cu romanian language stati rau :US se spune SUA, romania se scrie Romania, invoice inseamna factura, "un DVI" este de fapt "o" declaratie vamala de import (DVI). Ma rog, mutzunake ar fi corect Mutunache.
Sar peste faptul ca vorbiti de contul 401, desi pentru achizitii de asa ceva ar fi mai potrivit contul 404. Daca ati primit cu titlu gratuit ceva, acel ceva se traduce accounting speaking intrun venit.
Daca dv. ati inregistrat 212 = 404 pe baza facturii clientului, mai departe inregistrati 404 = 7 (Venituri din..)
Iar cum produsul este prins in 212 evident ca puteti sa-i calculati amortizare, caci el se afla in proprietatea firmei din Romania.
You are welcome.
:offtopic:
Domnule Savu : recomandarea mea este sa modificati mesajul de mai sus .
Poate parea ofensa .
Probabil initiatorul nu este de specialitate si atunci micile inadvertente sunt explicabile .
Multumesc .
Dear @florinsavu , multumesc pentru raspunsul dumneavoastra , apreciez raspunsul clar si la obiect dat .
Imi cer scuze daca modul de scriere al mesajului va ofensat in vreun fel , dar am considerat ca, continutul mesajului este mai important decat forma sa , in primul rand , si in al doilea rand din pacate nu am avut suficient timp la dispozitie pentru a nu folosi prescurtari si am considerat ca fiind un forum pe probleme contabile , toata lumea intelege ce este un DVI sau invoice .
Ca sa inchei o sa imi permit sa fac si eu un mic comentariu la adresa cunostintelor dumneavoastre in privinta limbii engleze, din pacate nu exista expresia " accounting speaking " .
Inca odata multumesc pentru ajutorul dat .
Din cate am inteles eu din ceea ce ati scris consider ca serverul nu este in proprietatea societatii dvs. ci in custodie. Prin urmare nu este un mijloc fix amortizabil. Autoritatea Vamala incadreaza operatiunile de import in functie de documentele puse la dispozitie ( traduse ) si indicatiile date de catre importator care detine si raspunderea. In mod normal ar fi trebuit sa aveti un contract cu partenerul extern referitor la starea juridica a acestui bun, perioada in care este pus la dispozitia furnizorului de servicii. Ar fi trebuit ( daca este asa cum obs. eu ) sa se deschida un regim vamal suspensiv.