avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa

buna ziua

am urmatoarea speta, o persoana a avut o companie, la un moment dat pe acea firma a contractat un credit pt capital de lucru, cu bilet la ordin avalizat de catre administrator, intre timp obiectul de activitate al companiei a incetat sa mai existe (este vorba despre un restaurant care a fost demolat de Primarie). Administratorul companiei nemaiavand posibilitatea de a desfasura aceasta activitate a decis sa vanda firma, cei ce au preluat compania au preluat si activul si pasivul, cf doc intocmite la acel moment; in acest moment compania este in insolventa, iar banca a formulat recurs privind insolventa, dar recursul este indreptat impotriva vechiului administrator.
Intrebarile mele sunt: de ce actiunea este indreptata impotriva vechiului administrator tinand cont ca cesiunea s-a realizat acum aprox 2 ani?
ce se poate intampla avand in vedere ca administratorul nu detine si nu a detinut bunuri pe numele sau, si nici compania nu detinea active?
de asemenea s-a solicitat sa formulam o intampinare, ma puteti ajuta cu un model de intampinare, precum si cu ceva motive prin care acest recurs ar fi nefondat?

multumesc, si va doresc o zi buna
Cel mai recent răspuns: ContSters139791 , utilizator 12:13, 3 Noiembrie 2010
b]visan_georgiana a scris:

de ce actiunea este indreptata impotriva vechiului administrator tinand cont ca cesiunea s-a realizat acum aprox 2 ani?


Deoarece:

b]visan_georgiana a scris:

la un moment dat pe acea firma a contractat un credit pt capital de lucru, cu bilet la ordin avalizat de catre administrator



visan_georgiana a scris:

ce se poate intampla avand in vedere ca administratorul nu detine si nu a detinut bunuri pe numele sau, si nici compania nu detinea active?


Creditorul va astepta ca in patrimoniul administratorului sa intre bunuri (de ex, prin mostenire, donatie, castiguri la loterie etc).
Art. 1718 Cod civil spune: ''Oricine este obligat personal este tinut de a indeplini indatoririle sale cu toate bunurile sale, mobile si imobile, prezente si viitoare''.


Buna ziua.
Fostul administrator poate fi raspunzator de aparitia-cauzarea mai exact- starii de insolventa doar in cateva ipoteze; in situatia dumneavoastra, opinia mea este ca nu poate raspunde pentru pasivul societatii, intrucat nu se incadreaza in niciunul din acele situatii enumerate de Legea insolventei.
Actiunea nu este prescrisa din datele prezentate.
Va puteti apara exact cu ce am scris la inceput, adica, fostul administrator nu se incadreaza in ipotezele descrise de lege.Nu stiu nici exact ce se sustine in cererea de atragere a raspunderii pentru o opinie mai concreta si discutabila desigur.
Despre faptul ca fostul administrator nu are in prezent bunuri, nu trebuie contat prea mult pe acest aspect deoarece, orice persoana raspunde cu bunurile prezente si viitoare; adica, chiar maine de pilda, pot intra anumite bunuri in patrimoniul fostului-mostenire, etc.
Nota: de retinut, ca ar fi posibil ca Banca, cu observarea anumitor termene, putea si poate in continuare sa investeasca cu formula executorie biletul la ordin si sa se indrepte impotriva fostului administrator pentru rambursare creditului

Va rog sa veniti si dumneavoastra cu opinii despre subiectul pe care l-ati deschis.
executarea silita a inceput deja, dar banca a fost informata cu privire la cesionarea companiei catre terte persoane precum si la faptul ca acestia au acceptat printr-un contract in forma autentica preluarea activului si al pasivului societatii, dupa vanzarea firmei s-a solicitat si insolventa; De ce se indreapta actiunea in instanta tot impotriva vechiului administrator, deoarece firma a intrat in insolventa la ceva timp de la cesionarea partilor sociale?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta, o persoana a avut o companie, la un moment dat pe acea firma a contractat un credit pt capital de lucru, cu bilet la ordin ... (vezi toată discuția)
Sume neclare ONU EMIL ONU EMIL Am cesionat partiel sociale ale uni S.R.La(fara probleme,datorii) gratuit unei persoane in 02.06.2008,aceasta a inscris soc. la ORC in 08.07.2008 .In acceasi ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat osaka osaka Buna ziua, In urma cu doi ani de zile am cumparat un teren la semnarea contractului de credit cu banca mi s-a solicitat si un bilet la ordin avalizat, pe care ... (vezi toată discuția)