avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara minor

Speta . De aproximativ un an si jumatate mama copilului a deschis un cont la o anumita banca , cont in care tatal copilului sa depuna pensia alimentara . In tot acest timp tatal ( banuia mama ) a depus in cont , sporadic , pensia datorata . Vazand ca plata pensiei este facuta sporadic, mama face plangere penala pentru abandon de familie. Pentru a dovedi ca tatal nu plateste pensia regulat , mama a cerut de la banca un extras de cont . Stupoare ! Toate sumele depuse in cont sunt (sume de care mama credea ca sunt depuse cu titlu de pensie alimentara de catre tata) sunt depuse de concubina tatalui cu titlu " alocatie copil" . In acest caz concubina neavand nici o calitate de a plati ceva copilului , dupa un timp i-ar putea cere mamei sa ii inapoieze banii depusi in cont spunand de exemplu ca a gresit contul in care a facut anumite plati ? Avand in vedere ca nici o suma nu este depusa de catre tata , mama copilului poate reclama faptul ca tatal nu a platit nici o suma cu titlu de pensie de intretinerer ptr. minor ?
Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 13:46, 4 Noiembrie 2010
Nu.
Dar de ce ar face asta mama? nu e sanatoasa la cap?

In dreptul civil exista numeroase modalitati prin care altcineva poate face plata ( subrogatia, cesiunea de creanta etc.). De ex. si prin poprire, plateste tertul poprit catre creditorul popritor ceea ce datoreaza debitorului poprit. Nu asta e o problema.
Se plateste pensia, asta conteaza.
Bine. Pensia se plateste , ( sporadic ) dar ;
1) ulterior concubina neavand nici o calitate in acest caz ar putea pe diferite motive sa ii ceara banii inapoi mamei ?
2)Cunosc o speta in care tatal platise anumite sume de bani dar in chitante nu era specificat " pensie de intretinere pentru ....." Mama l-a dat in judecata pentru faptul ca nu a platit pensia cu toate ca tatal dupa cum v-am relatat platise. Instanta nu a luat in considerare ca fiind platita pensia deoarece sumele depuse " nu erau depuse cu titlu de pensie de intretinere " si l-a obligat pe tata sa plateasca din nou. In acest caz mama poate sa spuna ca tatal nu a platit nici o suma cu titlu de pensie de intretinere ptr. minor ?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
mancipri, utilizator
E posibil orice, nu poate fi impiedicata concubina sa o actioneze in judecata pe mama, n-are decat, doar ca mama il va chema pe debitor in proces.

In speta dvs. tatal avea la indemana o actiune in justitie bazata pe imbogatirea fara just temei si isi recupera banii pe care ii platise anterior. De fapt creditoarea a facut o prostie, eu i-as fi facut cerere reconventionala pt abuz de drept.

Eu in locul mamei as restitui banii cu titlu "sume necuvenite" si as merge pe varianta ca nu a platit pensia de intretinere.Poate apela la un executor judecatoresc.
Din punct de vedere al corectitudinii, tatal si-a indeplinit indatoririle. Cum si in ce fel a facut-o nu cred ca conteaza, ramane faptul ca a achitat pensia alimentara.
Daca mama doreste sa faca rau, este foarte usor de facut, dar cui ar folosi aceasta rautate? I-ar aduce mai multi bani mamei? Sau are o placere nemaipomenita sa stea prin tribunale?
Mama ar putea sa-l informeze pe tata ca nu este corect sa imputerniceasca pe altcineva sa depuna suma (pensia alimentara) si nici justificarea pentru care se depune suma (alocatie in loc de pensie alimentara).
L.C
"Cine vrea sa faca rau, gaseste totdeauna motiv." - Publius Syrus
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2010
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Cum se acorda pensia alimentara a copilului dupa 18 ani daca acesta este inca elev carro carro Copilul meu implineste luna acesta 18 ani si este inca elev , trece in clasa XII. Mai are un an de liceu si apoi, sper sa merga la facultate. Primeste pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară copil alexandru1206 alexandru1206 Buna ziua In urma unui divort minorul va sta cu mama urmând ca tatăl sa plateasca pensie alimentară.Tatal doreste sa plateasca pensia in cont deschis pe ... (vezi toată discuția)
Executare silită pensie de întreținere cerută de părintele la care minorul nu mai vrea să locuiască. este corect? Evelyn 10 Evelyn 10 Va rog sa mă ajutați ca să inteleg cum este legea. Baiatul a stat la mama după divorț. Cum a împlinit 15 ani din cauza neglijetei si agresiuni fizice si ... (vezi toată discuția)