avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INDEMNIZATIE COPIL
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INDEMNIZATIE COPIL

Buna ziua,

Va rog, spuneti-mi pt cazul urmator:
daca din aprilie 2010 a trecut la program de 2 ore /zi, mai primeste indemnizatie pt crestere copil pana la 2 ani?

multumesc
Diana
Cel mai recent răspuns: alexandradian_a@yahoo.com , utilizator 15:01, 4 Noiembrie 2010
Nu are importanta norma de lucru pentru stabilirea indemnizatiei pentru crestere copil. Daca in ultimele 12 luni de zile anterioare nasterii copilului a fost angajata are tot dreptul sa primeasca indemnizatia de CC.
Deci sigur nu e nici o problema?

Am gasit un raspuns pe un forum la o intrebare similara.....

"Din pacate NU poti beneficia de indemnizatia de 600 lei daca ai fost angajata timp de un an inainte de nasterea copilului cu 4 ore/zi.

In aceeasi situatie ma aflu si eu si astazi am fost la Dir.Servicii Sociale din cadrul Primariei (la ei de depun dosarele pentru aceasta indemnizatie) si mi s-a spus ca pentru a beneficia de cei 600 lei, trebuie ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului este necesar sa fi lucrat 240 zile si o zi = 8 ore munca, nu se considera o zi = 4 ore.

Maine o sa ma duc din nou si o sa ii rog sa imi spuna legea in care se precizeaza acest lucru, sa vad si eu cu ochii mei. "

Va multumesc
Diana
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
alexandradian_a@yahoo.com, utilizator
Sigur, atata timp cat a fost angajata in ultimele 12 luni, deci a obtinut venituri supuse impozitarii.
Daca a lucrat 2 ore/zi sau 8 ore/zi nu are importanta; are dreptul sa primeasca indemnizatie.:)
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
Jurist TM, utilizator
Potrivit art. 1 alin. (1) din OU.G 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.

Codul muncii, in art. 103, dispune ca salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Va multumesc pt raspuns.
Diana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului deea611 deea611 am si eu o intrebare legata de cele necesare pt a primi indemnizatia pt copil.daca lucrez cu jumatate de norma am aceleasi drepturi ca cele care lucreaza norma ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ContSters127526 ContSters127526 Buna ziua, Numele meu este Roxana Tololoi si am o nelamurire cu privire la concediul de maternitate. Contractul meu de munca este inregistrat incepand cu ... (vezi toată discuția)
Indemnizati pt. crestewrea copilulu andreea1824 andreea1824 pot beneficia de indemnizatie pt. cresterea copilului,daca eu lucrez de 1 an si jumatate cu contract de munca cu 2 ore? Va multumesc (vezi toată discuția)