avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua,
Prin avocat, am facut cererea pt divort, in luna septembrie 2010.Pana la aceasta data nu am primit nicio citatie si nu cunosc termenul pentru prima infatisare.Mentionez ca am mamndat avocatul sa ma reprezinte,deoarece domiciliul meu actual este in strainatate.Este posibil ca in acest interval (sept-nov) sa nu se fi fixat termenul pentru prima infatisare?Daca da,care este termenul maxim ?Daca am mandatat avocatul sa ma reprezinte(in calitate de reclamant) este necesara si prezenta mea?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:16, 6 Noiembrie 2010
Daca ati angajat un avocat pe care l-ati imputernicit si printr-o procura speciala sa va reprezinte in procesul de divort si ati inmanat acestuia si dovezi ale resedintei din straintate nu mai este nevoie sa va prezentati.
Avand in vedere ca depunerea actiunii s-a facut tot de catre avocat, actele procedurale se comunica la sediul cabinetului acestuia si nu la dvs.
In privinta incredintarii minorului, daca tot aveti conditii optime de crestere si educare a minorului , de ce nu solicitati incredintarea acestuia catre dvs.
Este nefiresc ca tatal sa introduca actiunea de divort si initial sa solicite incredintarea minorului catre mama, iar ulterior dupa divort sa solicite reincredintarea acestuia.
Reincredintarea poate fi admisa dupa divort doar in masura in care dupa trecerea unui timp, dovediti ca imprejurarile avute in vedere la luarea acestei masuri de catre instanta s-au schimbat si nu este deloc simplu.
Nu v-ati consultat deloc cu avocatul dvs.?:stunned:
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Multumesc pentru sfat,

As dorii sa urmez sfatul dvs dar nu stiu cum sa procedez.Daca in data de 07.12.2010 are loc prima infatisare,cum pot schimba cererea intitiala privind custodia minore(fetita de2 ani si jumatate)? Care este baza legala pe care sa o invoc pentru a cere custotia COMUNA a minorei? Care sunt drepturile si obligatiile mele (in calitate de tata si reclamant in cadrul acestui proces)?Cand si in cum trebuie sa procedez pentru a schimba declaratia din cererea initiala privind custodia minorei,respectiv sa cer custodie comuna in loc de incredintare la mama?Daca parata nu se prezinta la sedinta ,se va acorda un nou termen?Deoarece si ea locuieste in strainatate si nu vrea sa se prezinte la proces,cum pot actiona pentru a scurta termenul pana la definitivarea divortului?
In legislatia noastra nu exista custodie comuna dupa divort.
Minorul este incredintat fie mamei , fie tatalui.
Instanta analizeaza la incredintarea minorului un ansamblu de criterii si imprejurari, avandu-se interesul superior al minorului.
Pentru mai multe detalii va invit sa lecturati aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
In ceeea ce priveste modificarea actiunii, aceasta poate fi facuta la primul termen de judecata in baza art.132 c.proc.civ. si se va acorda un nou termen de judecata pentru comunicarea actiunii modificate, in situatia in care parata nu se va prezenta.
Dvs , in calitate de reclamant aveti obligatia pe de o parte sa furnizati instantei situatia exacta a domiciliului si a resedintei paratei ( nu intru aici in amanunte), pentru ca nu cunosc situatia dvs. in mod concret si pe de alta parte sa administrati probe din care sa rezulte relatiile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si ca sunt motive temeinice pentru desfacerea casatoriei, iar in privinta minorului avand in vedere cele aratate mai sus ca aveti conditii optime de crestere si educare superioare celor pe care le poate oferi mama.
Consultati-va cu avocatul dvs. pentru orice nelamurie sau problema pe care o aveti pentru ca de aceea il platiti, consilierea clientului fiind una din obligatiile principale ale contractului de asistenta incheiat intre avocat si clientul sau.
Buna seara,
Multumesc pt interesul acordat.Situatia e mai complicata deoarece eu locuiescin strainatate, la fel ca si sotia mea iar avocata(care in treacat fie zis a introdus actiunea in 02.11.2010 desi eu am achitat onorariul in luna sept) nu ma tine la curent cu desfasurarea procesului.De aceea v-as ruga sa ma sfatuiti cum sa procedez,motiv pt care am sa va prezint succint situatia.
1.casatoria a durat 6 ani
2,suntem despartiti in fapt ,ea plecand cu fetita noastra si copilul ei dintr-o casatorie anterioara,din luna ianuarie
3.eu vizitez fetita lunar si contribui material la intretinereaei
4.mama lucreaza aproape 18 ore zilnic,lasand fetita in grija unei bone
5.fetita locuieste la comun cu alte familii intr-un ap, desi eu locuiesc singur intr-o casa
6.eu vreau sa ma intorc in tara definitiv si as vrea sa-mi iau fetita pt a-i oferii cele mai bune conditii de crestere,ingrijire si educatie
7.venitul meu este mult mai mare ca al sotiei
8.in tara am mama si surori care ar putea sa ma sprijine
In acest context va rog sa-mi spuneti ce sanse am pt a obtine custodia fetitei de 2 ani si jumatate,deoarece in actiunea initiala avocata mi-a spus sa nu solicit acest lucru pt ca nu am nicio sansa. Ce pot face acum,avand in vedere ca prima infatisare este in 07.12.2010?
Daca lecturati cele scrise la adresa aceea de link, veti vedea ca unul dintre criteriile avute in vedere de instanta la incredintarea minorului este varsta acestuia.
Pe langa acesta instanta analizeaza cele mai prielnice conditii pe care parintii le pot oferi minorilor.
Sansele dvs. depind de probele pe care le aveti si de modul in care le veti administra .
Practica instantelor este aceea de a incredinta minorii mamelor( mai ales a copiilor cu varste mici), dar opinia mea este ca atata vreme cat tatal probeaza ca el este cel care poate oferi conditii de crestere si educare superioare celor oferite de mama, nimic nu impiedica o instanta sa acorde acestuia dreptul de a-si creste minorul.
Cat despre posibilitatea modificarii actiunii v-am raspuns deja.
Acum ramane sa decideti cum veti proceda.:luck:

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa fac sa castig tutela fetitei mele ? johannw johannw buna.am si eu o rugaminte daca puteti sa ma ajutati, sa ma indrumati cum sa castig tutela fetitei mele de 1 an si 5 luni.In 2008 luna DEC s-a nascut fetita ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori costy223 costy223 as vrea sa stiu si eu ce sanse am sa pastrez copilul minor la divort deoarece sotia nu are nici domiciliu si a plecat in strainatate fara sa mai trimita nimic ... (vezi toată discuția)
Divort intre parinti! trebor trebor Buna ziua! Am 18 ani si parintii mei vor sa divorteze. Tatal meu intenteaza sa bage actele de divort pe motivul ca mama mea a parasit domiciliul desi aceasta ... (vezi toată discuția)