avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca individual vs. colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca individual vs. colectiv

Buna seara. Am o intrebare va rog.
Spuneti-mi daca contractul individual de munca al unui farmacist sau asistent farmacist care lucreaza la o farmacie privata, neafiliata nici unui cartel sindical (din cate stiu) poate sa contina prevederi care sunt sub contractul colectiv de munca la nivel national.
De exemplu, eu, impreuna cu alte 2 colege am fost disponibilizate cu art.65 al.1 din CM pe motiv de reducere a activitatii farmaciei, in preaviz am venit 4 ore si am fost platite tot 4 ore. Nu era corect sa fim platite 8 ore? De asemenea, nu am primit nici un salariu compensatoriu cum era prevazut in CCMN pe motiv ca doar la disponibilizarile colective de la stat se ofera aceasta compensare baneasca si ca contractul nostru de munca este individual si nu colectiv. Am facut plangere la ITM si am primit raspuns sa ma adresez instantei. Credeti ca merita si ca ar fi justificata adresarea noastra catre tribunal? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 09:10, 5 Noiembrie 2010
Partial aveti dreptate. Merita sa va adresati instantei, oricum nu se platesc taxe timbru la astfel de litigii! Dar aveti nevoie de un aparator bun!
Eu nu as spune partial ci total aveyi dreptate.Cei de la ITM trebuiau sa se sesizeze ei si sa il sanctioneze pe angajator pentru nerespectarea contractului colectiv. Acum nuva ramane ca solutie decat instanta..........
1. In perioada de prevaiz, trebuia sa fiti platite 8 ore/zi, chiar daca ati lucrat 4 ore/zi ...in acest sens, art.74 alin.3 teza I din CCMN prevede ca, in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.

2. ITM-ul poate sa constate neplata, dar nu poate sa-l oblige pe angajator sa va plateasca salariile compensatorii ... in acest caz, singura solutie este sa va adresati instantei de judecata - Tribunalul judetean in a carui raza aveti domiciliu.
Actiunea in instanta trebuie depusa in termen de cel mult 6 luni de zile de la data incetarii raportului de munca.
Carmen Sigaciu a scris:

Partial aveti dreptate. Merita sa va adresati instantei, oricum nu se platesc taxe timbru la astfel de litigii! Dar aveti nevoie de un aparator bun!


In calitatea dumneavoastra de avocat v-as ruga sa ne explicati de unde deriva acel "partial aveti dreptate"ca eu eram tentat sa spun ca "200%" are dreptate. Nu o spun ca stapanesc binisor joaca cu cifrele si este suficient si corect sa afirm ca 100%....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfintarea locului de munca adle adle Buna ziua, In cazul in care mi se reduce locul de munca(reducere de personal)cu preaviz de 15 zile. Trebuie sa fiu prezenta 8 ore/ zi la munca? Va ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere individuala conform art. 65, alin. (1) codul muncii gabi257 gabi257 Sunt contabila la o firma, care nu are inspector de personal. Am salariati ce nu si.au efectuat concediul de odihna pe anul acesta respectiv cota de 18 zile ... (vezi toată discuția)
Concediere art 65 -> restrangere activitate realcriss realcriss Buna ziua 1. Cum procedezi atunci cand angajatorul nu iti permite sa vezi contractul colectiv de munca? (nici cel putin nu stiu daca exista la nivel de ... (vezi toată discuția)