Buna ziua
1. Cum procedezi atunci cand angajatorul nu iti permite sa vezi contractul colectiv de munca? (nici cel putin nu stiu daca exista la nivel de societate) eu desfasurandu-mi activitatea la un punct de lucru. Precizez ca CIM face referire la acest CCM.
2.In acest caz beneficiez de salariu compensator? (cate salarii lunare?)
3.Programul de desfasurare a activitatii in timpul preavizului se reduce la jumatate, dar este platit in intregime sau tot la jumatate?
Banuiesc ca ati fost concediat prin desfiintarea postului, conf. art.65(1) din Codul muncii.
1. CCM, daca exista, trebuia sa-l cititi atunci cand ati semnat si contractul individual de munca.
2. Conform CCMUNN aveti dreptul la un salariu compensator (daca in CCM la nivel de unitate nu sunt prevazute mai multe).
3. Preavizul este de 20 de zile lucratoare. In preaviz veti lucra 4 ore pe zi si veti fi platita 8 ore pe zi. Daca angajatorul este de acord, puteti lucra 10 zile a 8 ore iar celelalte zile veti absenta.
Contractul colectiv de munca pe unitate este negociat si semnat de catre reprezentantii patronatului si salariatilor. Reprezentantii salariatilor sunt fie liderul de sindicat si alti membrii din sindicat, fie reprezentantii salariatilor (daca nu exista sindicat), care au fost alesi prin vot de catre salariati.
Iar ambele parti semnatare au cate un exemplar al contractului.
Solicitati fie reprezentantilor salariatilor care au semnat CCM , fie angajatorului sa va prezinte CCM la nivel de unitate. Faceti solicitarea in scris si sa primiti numat de inregistrare. Daca va refuza, sesizati ITM-ul.
Oricum, salariile compensatorii le puteti solicita in termen de 3 ani de la data cand ar trebui sa va fie platite. Daca angajatorul refuza sa faca plata, va adresati instantei de judecata, in speta Tribunalul. Fiind un litigiu de munca, acesta este scutit de taxa de timbru sau timbru judiciar.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
ioanatm
Buna ziua,
Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)
Concediere
superbus
Buna ziua.
Recent am primt decizia de incetare a contractului de munca care suna cam asa :
\\\"Incepand cu data de 23.03.2009 salariatul......... ... (vezi toată discuția)