avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere dupa ccc
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere dupa ccc

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
Momentan ma aflu in CCC, urmeaza sa ma reintorc la munca , unde situatia se prezinta astfel.In timpul CCC unitatea la care lucram a fuzionat cu o alta unitate , si si-a inchis punctul de lucru din orasul meu de domiciliu.
Ca o paranteza- de la fuziune si pana la inchidere a durat 1 an , timp in care lunar au dat afara un numar maxim de angajati astfel incat sa nu fie considerata concediere colectiva. Cei dati afara nu au primit nimic , cei ramasi la final au primit salarii compensatorii intrand in concedierea colectiva.
In situatia mea au fost si alti colegi. La reintoarcerea lor in unitate din CCC- dupa inchidere, au primit preaviz de 20 zile fara sal compensatorii , concediere art.65.
Este normal?In CCM la nivel de unitate ( in ce baza legala il pot cere ?) probabil nu este mentionat nimic de acel salariu compensatoriu cand concedierea nu tine de angajat. Intrebarea mea este- daca in ccm la nivel national ( art 78) si CCM la nivel de ramura art (73) este mentionat acest lucru cel de unitate poate sa nu contina aceasta prevedere.? Legal ce-l ajuta pe angajator sa nu ofere acel salariu. Repet au fost concedieri individuale lunare multe fara niciun sal compensatoriu.
Ma poate ajuta oug111 pe 2010 revizuita, cu ceva? In sensul ca interdictie de a da afara angajatul afara de la reintoarcerea din CCC ma poate pune intr-o pozitie de negociere a sal. Compensatorii? sau formularea ,, cu pana la 6 luni,, e portita de scapare a angajatorului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:45, 7 Februarie 2013
1. Expresia "cu pana la 6 luni" poate insemna si o zi asa ca angajatorul are aceasta posibilitate de manevra spre beneficiul lui.

2. - Salarii compensatorii veti primi daca caestea sunt prevazute in CCM aplicabil unitatii la data cand va concediaza.
- Incepand cu data de 01.01.2011 nu mai exista CCMUNN.

3. - Daca exista un CCM aplicabil unitatii trebuia sa luati la cunostinta de el in momentul in care ati semnat CIM sau atunci cand a fost intocmit CCM si semnat de reprezentatii salariatilor sau de sindicat.
- Puteti intreba la ITM daca unitatea are inregistrat acolo un CCM si il puteti solicita si dvs. sa il cititi.

4. De asemenea puteti sa faceti o sesizare la ITM pentru neaplicarea prevederilor din CCM in mod unitar tuturor angajatilor.
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Drept la somaj mad_john mad_john salutare ma aflu in situatia urmatoare am fost angajat din 2008 dupa cum urmeaza: angajat 29 iunie 2008 -23 septembrie 2008 demisionat angajat 29 ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu anelice anelice Buna ziua, As avea o intrebare legat de salariu compensatori. In luna septembrie mi se va inchide punctul de lucru, iar in prezent sunt in preaviz 20 de zile ... (vezi toată discuția)