Buna ziua,
As avea o intrebare legat de salariu compensatori. In luna septembrie mi se va inchide punctul de lucru, iar in prezent sunt in preaviz 20 de zile pana in data de 24. As vrea sa stiu daca am dreptul sa cer un salar compensatoriu. Precizez faptul ca in CIM nu prevede acest lucru in schimb la punctul 4 din CIM zice ca angajatorului ii revine obligatia sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din CIM , CCM aplicabil si din lege. Deci sa inteleg ca as avea dreptul la un salar compensatoriu. Multumesc.
Daca in Regulamentul intern sau in CCM la nivel de societate este prevazuta acordarea de salarii compensatorii atunci veti putea beneficia de salarii compensatorii.
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Asadar am dreptul la un salar compensatoriu. Insa, trebuie sa fac o cerere anume sau imi va acorda societatea?trebuie sa aduc in discutie faptul acesta cu ei?
Multumesc. Asta nu am stiut-o. Si atunci ce se poate face...? Pentru ca nu am semnat CCM doar CIM. Eu am citit in Codul Muncii valabail 2012. Ce lege se aplica atunci?