avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... mai primesc somaj daca am refuzat un loc de munca?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

mai primesc somaj daca am refuzat un loc de munca?

buna ziua !am refuzat un loc de munca deoarece programul era foarte lung si cupridea si ture de noapte.conditiile de munca lasau de dorit( adica era bataie de joc)am un copil de 2 ani pe care nu-l pot lasa sigur, nu-mi permit o bona.mai pot beneficia de indemnizatia de șomaj in acest caz? se mai poate face ceva?:sorry:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:36, 8 Noiembrie 2010
1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
d) la data refuzului nejustificat de a se încadra conform pregătirii sau nivelului studiilor într-un loc de muncă situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;
...
2. Din Norma de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 25. - Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii.

3. Cred ca aveti motive justificate, din cele ce spuneti.

daca dvs a-ti refuzat jobul nu mai aveti dreptul la somaj. Faptul ca nu va puteti permite o bona este o justificare superficiala deoarece copilul poate fi lasat cu tatal, bunicii, cresa, etc.

eventual daca explicati situatia dvs angajatorului si sa va refuze el la angajare ca nu corespundeti cerintelor sale intrucat aveti unele obligatii care nu va permit acest program de lucru
Interventie moderator:
:rtfm:
oachim nicoleta:
Ca sa intelegeti raspunsurile noastre si sa fie continuitate in ele, va rog sa puneti intrebari pe aceeasi problema tot pe acest topic, folosind butonul "raspunde"

oachim nicoleta a scris:
daca am justificare cu privire la refuzul unui loc de munca unde trebuie sa adresez pentru a primi indemnizatia de șomaj?avand in vedere ca AJOFM-ul mi-a sugerat sa cerere de renuntare la indemnizatie.

1. Asa cum v-am spus mai sus, si v-am dat si textele de lege, cred ca refuzul dvs. este justificat daca motivati prin conditiile de munca, salariul mic, programul de lucru.
2. Sa nu motivati cu bona sau cu existenta altui copil. Si alti parinti au mai multi copii si nu au bone.
3. Va duceti la AJOFM si declarati motivele refuzului de loc de munca. Poate sa va sugereze multe dar nu trebuie sa fiti si de acord cu sugestiile. Insistati sa reluati plata indemnizatiei de somaj.
4. Puteti incerca, cum a zis si colegul @new_2009, ca pe dispozitia de repartitie angajatorul sa scrie ca nu va angajeaza (are acolo un loc special pentru asta).
buna seara!am fost la angajator și mi-a spus ca nu-l intereseaza motivele pentru care nu ma pot angaja si nu semneaza nimic.la ajofm le-am explicat conditiile de munca si programul dar mi-au raspuns ca nu-i intereseaza pe danșii acest lucru,nu este de competenta lor
1. Dar de competenta AJOFM este sa respecte legea. Ar trebui sa-i intereseze unde repartizeaza un om, ce conditii de munca sunt.
2. Faceti o scrisoare catre AJOFM si motivati refuzul de a va incadra la acel loc de munca (asa cum spune in textul de lege de mai sus) si spuneti ca in caz de neacordare a indemnizatiei ii veti da in judecata.
3. Cu un avocat bun veti castiga procesul cu AJOFM.

Alte discuții în legătură

Probleme somaj carrmenn2 carrmenn2 Buna ziua! Sunt somera si m-am bucurat tare cand am primit de la AJOFM repartitie catre o societate pt. angajare (vanzatoare). Bucuria s-a transformat in ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa accept absolut orice loc de munca? liviu f liviu f Buna ziua. As vrea sa stiu daca, din situatia mea de somer, pot sa refuz absolut orice oferta de munca pe care poate sa mi-o ofere AJOFM, raminind somer pina ... (vezi toată discuția)
Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj Iuli_ana Iuli_ana Buna ziua, Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat ... (vezi toată discuția)