avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj

Buna ziua,
Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat langa Bistrita, pentru a lucra si a locui acolo de luni pana vineri.
Intrebarea mea este: Distanta mare dintre locul meu de domiciliu si locul unde va trebui sa muncesc, este un motiv justificativ de a refuza acest loc de munca? Sau refuzand oferta acestui angajator as pierde dreptul la indemnizatia de somaj?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 5 Aprilie 2014
OUG 108/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

Somerii care refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala, nu vor mai primi indemnizatie de somaj.
•Legislatia in vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.
Actul normativ stabileste totodata ca plata indemnizatiei de somaj va inceta la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor, fara alte conditii .
Multumesc pentru raspuns.
M-am interesat de distanta dintre cele doua locatii si este de peste 50 de km, respectiv este de 83 km.
As avea o alta intrebare, daca nu va suparati.
Angajatorul a refuzat sa semneze Dispozitia de repartizare cu care am fost trimis la el, spunand ca daca semneaza ca eu am refuzat postul, AJOFM n-o sa-i mai trimita oameni.
Mai am cateva zile pana la data la care trebuie sa ma prezint la AJOFM, dar fara acel act nici macar nu pot dovedi ca am fost la acel angajator sa ma interesez de slujba respectiva.
Ce ar trebui sa fac in acest caz? Sau mai bine va intreb: mai am eu orice sansa de a primi in continuare indemnizatia de somaj?
Legea nr.76/2002, art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
.....
d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;.
....
freeelis a scris:

Legea nr.76/2002, art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
.....
d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;.
....



Si dupa parerea dumneavoastra ce ar trebui sa inteleg prin refuz nejustificat?

Pentru ca mie personal faptul ca acel angajator vrea sa ma trimita sa locuiesc si sa lucrez in timpul saptamanii la o distanta de circa 80 km de la domiciliul meu(chiar daca doar pentru cateva luni), mie mi se pare un refuz destul de justificat. Dar ma duc la AJOFM, si poate, persoana care se va ocupa de mine, n-o sa creada la fel.Sau poate pentru legea noastra asta nu-i un refuz justificat.

Defapt asta a fost prima mea intrebare; asta vroiam sa aflu de la persoane care cunosc mai bine legea decat mine: Ce se intelege prin acel refuz nejustificat?
1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

2. Mergeti la Agentia de Somaj si explicati care sunt motivele pentru care nu puteti sa acceptati locul de munca oferi (eventual prezentati un certificat medical care sa va ajute).

Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Probleme somaj carrmenn2 carrmenn2 Buna ziua! Sunt somera si m-am bucurat tare cand am primit de la AJOFM repartitie catre o societate pt. angajare (vanzatoare). Bucuria s-a transformat in ... (vezi toată discuția)
Mai primesc somaj daca am refuzat un loc de munca? oachim nicoleta oachim nicoleta buna ziua !am refuzat un loc de munca deoarece programul era foarte lung si cupridea si ture de noapte.conditiile de munca lasau de dorit( adica era bataie de ... (vezi toată discuția)