avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Chestiune de parternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Chestiune de parternitate

Buna. Va rog sa imi spuneti in ce consta exact procedura pentru situatia urmatoare: Cristian est un copil de 7 ani nascut dintr-o relatie de concubinaj a mamei sale cu Florin. Acesta nu a recunoscut copilul si minorul n-a avut cativa ani tata pe certificatul de nastere. La un moment dat relatia lor s-a incheiat si mama a inceput o relatie de concubinaj cu Mihai. Cu mare dragoste pentru mama, Mihai merge la starea civila si se declara tatal minorului desi evident nu este el. Dupa un timp cei doi se casatoresc. Acum apare problema: se doreste ca Mihai sa nu mai apara ca tata pe certificatul minorului pentru ca asta e si realitatea, nu e el tatal. Se doreste revenirea la starea de fapt dinainte si anume copilul sa ramana doar cu mama la rubrica parinti.

Cum se procedeaza si care este denumirea exacta a procedurii (tagada de paternitate, contestarea recunoasterii etc.)? Exista un termen de prescriptie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 20:14, 14 Noiembrie 2010
Actiunea pentru contestarea recunoasterii paternitatii se poate introduce la judecatoria in a carei raza teritoriala locuieste paratul , de catre orice persoana care justifica un interes , oricand . ( aceasta actiune nu se prescrie )

Tagadaduirea paternitatii are ca obiect stabilirea filiatiei fata de tata a unui copil nascut in timpul unei casatorii.



Situatia de fapt este atestata de martori , inscrisuri , interogatoriu si de expertiza medico-legala.

Succes.
;)
Ultima modificare: Vineri, 5 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat


=D>
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
ContSters82289, utilizator
Asa cum a mentionat colegul mai sus , infractiunea de fals in declaratii este sanctionata de legea penala.
Stoica Ioana a scris:

Asa cum a mentionat colegul mai sus , infractiunea de fals in declaratii este sanctionata de legea penala.




Multumesc dna avocat Stoica. Si asta inseamna ca trebuie evitat sa reasezam lucrurile in matca lor fireasca? In ce mod se aplica aceasta sanctiune intr-un asemenea caz?

Dl avocat Fanea, da, va dau dreptate insa asta e situatia ei incercam corectarea ei in prima faza prin eliminarea de pe certificatul de nastere a ''tatalui'' actual.

In ceea ce priveste remarca ca fata de tatal natural a operat termenul de prescriptie a dreptului mamei de a solicita stabilirea paternitatii, cred ca dreptul copilului este imprescriptibil si acesta poate oricand (adica mama in numele sau cat timp el este minor) sa invoce stabilirea paternitatii fata de tatal real, nu?
B-)
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
ContSters82289, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort si recunoastere copil asboss28 asboss28 Buna ziua, am si eu o intrebare mai delicata, o prietena de a mea este maritata si are un copil de un an . Mentionez ca acest copil nu este al barbatului cu ... (vezi toată discuția)
Model contestare recunoastere sergiunic sergiunic Minor nascut in strainatate [din flori] recunoscut la nastere de tatal biologic apoi parasit si ramas cu mama care nu poate sa vina cu el in tara dorim un ... (vezi toată discuția)
Repunere in termen pentru actiune in tagada paternitatii prescrisa annabela annabela Buna ziua. Sunt jurist la un ONG si ma dau in ceasul mortii sa gasesc un motiv temeinic pentru repunerea in termen a unei actiuni in tagada paternitatii. O ... (vezi toată discuția)