avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Chestiune de parternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Chestiune de parternitate

Buna. Va rog sa imi spuneti in ce consta exact procedura pentru situatia urmatoare: Cristian est un copil de 7 ani nascut dintr-o relatie de concubinaj a mamei sale cu Florin. Acesta nu a recunoscut copilul si minorul n-a avut cativa ani tata pe certificatul de nastere. La un moment dat relatia lor s-a incheiat si mama a inceput o relatie de concubinaj cu Mihai. Cu mare dragoste pentru mama, Mihai merge la starea civila si se declara tatal minorului desi evident nu este el. Dupa un timp cei doi se casatoresc. Acum apare problema: se doreste ca Mihai sa nu mai apara ca tata pe certificatul minorului pentru ca asta e si realitatea, nu e el tatal. Se doreste revenirea la starea de fapt dinainte si anume copilul sa ramana doar cu mama la rubrica parinti.

Cum se procedeaza si care este denumirea exacta a procedurii (tagada de paternitate, contestarea recunoasterii etc.)? Exista un termen de prescriptie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 20:14, 14 Noiembrie 2010
fanea traian vasile a scris:

In contextul unor aspecte nelegale deja constatate doar prin expunerea succinta a problemei cred ca se urmaresc interese ascunse iar motivul demararii acestui demers, tocmai acum dupa 7 ani, nu pare ca ar fi motivul real al " reasezarii lucrurilor in matca lor fireasca" , firec cum este cel al tragerii la raspundere penala al celor care*, cu buna stiinta, au cauzat aceasta situatie prin declaratii false.(complice fiind si mama copilului).
Cu certitudine in acest moment se va pune la indoiala veridicitatea celor afirmate de parinti si a corectitudinii acestora referitor la incercarea de stabilire a paternitatii printr-o actiune in instanta, cu atat mai mult cu cat se poate suspecta o incercare de obtinere a unor sume de bani( cu titlu de pensie de intretinere) de la un eventual barbat presupus a fi realul tata al copilului.


Multumesc pentru raspunsul detaliat. Faptul ca cineva incearca sa corecteze o situatie adica sa elimine de pe certificatul de nastere un neadevar nu inseamna ca urmareste neaparat un interes ascuns. O mama fara prea multa educatie a dorit ca copilul ei sa nu fie bataia de joc a celorlalti copii la scoala (tema: uite si la asta nascut din flori) si subiect de comentarii in cancelarie pentru cadrele didactice si a facut ce s-a priceput ea mai bine si anume a mers cu concubinul ei la starea civila si acela a recunoscut copilul desi nu era al lui. Bun, e o greseala, toata lumea a realizat asta si acum se incearca corectarea ei in prima etapa prin eliminarea numelui ''tatalui'' actual. Faptul ca in final se doreste ca pe certificatul minorului sa apara numele tatalui real, tot nu inseamna un interes ascuns ci exact ceea ce spuneam si anume asezarea lucrurilor in matca lor fireasca. Intentia este ca lucrurile sa se faca etapizat. In prima faza ceea ce avocatii numesc contestarea recunosterii paternitatii si apoi un proces in care sa fie apelat tatal real al copilului si obligat sa il recunoasca. Din anumite motive nu se poate face in acelasi timp ambele proceduri si atunci s-a decis sa se porneasca pe rand. Iar ceea ce mentionati dvs. ca un alt eventual interes ascuns (obtinerea unor bani sub forma de pensie alimentara de la cel care e tatal biologic si real al copilului) as vrea sa subliniez ca asta nu ar fi decat iarasi o punere in matca fireasca si anume obtinerea a ceea ce numim un drept al minorului.


Referitor la modalitatile de contestare sau de stabilire a paternitatii legiuitorul reglementeaza situatia copiilor din afara casatoriei situatie care difera de cea expusa de dumneavoastra, fiind vorba de 2 soti ce au un copil deja recunoscut de catre sotul mamei si in privinta caruia exista prezumtia de paternitate cu toate consecintele expuse anterior.


Cred ca ceea ce subliniati dvs. nu se aplica in speta actuala deoarece mama a nascut copilul cand nu era casatorita cu sotul actual si la momentul nasterii nici nu-l cunostea. Copilul a fost conceput si nascut cand mama era celibatara deci prezumtia de paternitate (sotul mamei e presupus ca fiind tatal copilului) nu se aplica.

Categoric se va rezolva problema stergerii tatalui mincinos din actele de nastere ale copilului dar sansele sunt fff mici in demersul stabilirii paternitatii fata de presupusul tata natural.



Un eventual proces in sensul acesta (de stabilire a paternitatii) va porni de la un fapt clar: mama va detine un certificat de nastere al unui copil care nu are tata la rubrica respectiva. Afirmati ca sansele sunt foarte, foarte, foarte mici. OK! Inteleg ca e opinia dvs. de specialist dar ma intreb in ce context se poate afirma asta daca se pot prezenta martori, se poate face testul ADN si copilul are acest drept imprescriptibil de a il forta pe presupusul tata biologic sa il recunoasca?

Multumesc foarte mult!
X-(
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
ContSters82289, utilizator
fanea traian vasile a scris:

comportamentul infractional al celor care pana acum au acceptat falsa realitate creata de ei dovedindu-se a fi parinti iresponsabili si nepotriviti in cresterea si educarea minorului.



Cred ca e cam mult spus ca e voba de un comportament infractional si de parinti iresponsabili si nepotriviti in cresterea si educarea minorului.
Cum am precizat si in mesajele anterioare, da, suntem de acord ca s-a facut o eroare declarandu-se un tata care nu e in realitate tatal biologic dar de la aceasta idee si pana la faptul ca e vorba de comportament infractional si de iresponsabilitate in cresterea si educarea copilului etc. cred ca e o cale lunga. Cum nu cunoasteti ce fel de educatie are copilul, in ce mod e ingrijit, educat si cum se comporta parintii lui cu el, cred ca remarca dvs. este un pic exagerata. Multumesc pentru opiniile exprimate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si recunoastere copil asboss28 asboss28 Buna ziua, am si eu o intrebare mai delicata, o prietena de a mea este maritata si are un copil de un an . Mentionez ca acest copil nu este al barbatului cu ... (vezi toată discuția)
Model contestare recunoastere sergiunic sergiunic Minor nascut in strainatate [din flori] recunoscut la nastere de tatal biologic apoi parasit si ramas cu mama care nu poate sa vina cu el in tara dorim un ... (vezi toată discuția)
Repunere in termen pentru actiune in tagada paternitatii prescrisa annabela annabela Buna ziua. Sunt jurist la un ONG si ma dau in ceasul mortii sa gasesc un motiv temeinic pentru repunerea in termen a unei actiuni in tagada paternitatii. O ... (vezi toată discuția)