avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general restituire avans spre decontare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

restituire avans spre decontare

Cand se restituie un avans spre decontare neutilizat este obligatoriu sa se taie chitanta sau ajunge numai dispozitia de inacasare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Andreea Voicila , Contabil 19:47, 5 Noiembrie 2010
Este suficienta dispozitia de incasare.
Eu intotdeauna tai si chitanta.
Corect este sa taiati si chitanta,chiar daca aveti si dispozitia de incasare, cf. ordin 3512/2008, deoarece cf. legii aceasta este documentul justificativ dpdv contabil al incasarii banilor, dispozitia de incasare este doar un document intern prin care conducatorul dispune ca sumele neutilizate pot fi restituite/incasate catre/de casierie.
CHITANŢÃ (cod 14-4-1)

1. Serveşte ca:
- document justificativ pentru depunerea unei sume în numerar la casieria unităţii;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate.

DISPOZIŢIE DE PLATÃ/ÎNCASARE CÃTRE CASIERIE (Cod 14-4-4)

1. Serveşte ca:
- dispoziţie pentru casierie, în vederea achitării în numerar a unor sume, potrivit dispoziţiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum şi a diferenţei de încasat de către titularul de avans în cazul justificării unor sume mai mari decât avansul primit, pentru procurare de materiale etc.;
- dispoziţie pentru casierie, în vederea încasării în numerar a unor sume care nu reprezintă venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispoziţiilor legale;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate, în cazul plăţilor în numerar efectuate fără alt document justificativ.
2. Se întocmeşte în două exemplare de către compartimentul financiar-contabil:
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată, când nu există alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.);
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată a avansurilor pentru cheltuielile de deplasare, procurare de materiale etc.;
- în cazul utilizării ca dispoziţie de încasare, când nu există alte documente prin care se dispune încasarea (avize de plată, somaţii de plată etc.).

De exemplu restituirea unui avans spre decontare nu reprezinta venit din exploatare, deci, pe langa chitanta, trebuie sa se emita si dispozitie de incasare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume de la pf aura.radulescu aura.radulescu Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul urmator: o societate plateste 50% din facturile reprezentand chelt. cu utilitatile, unei persoane ... (vezi toată discuția)
Chitanta sau di/dp? AncaUrda AncaUrda Care este documentul corect in baza caruia se poate face trensferul de bani intre casele diferitelor puncte de lucru ale unei societati: chitanta, dispozitia ... (vezi toată discuția)
Dispozitie de plata ptr. borderou de achizitie bbn_1982 bbn_1982 Buna! Am si eu niste intrebari. Pentru a putea efectua o plata pe baza unui borderou de achizitie este obligatoriu sa intocmesc o dispozitie de plata? Dar ... (vezi toată discuția)