avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Recuperare sume de la PF
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Recuperare sume de la PF

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul urmator: o societate plateste 50% din facturile reprezentand chelt. cu utilitatile, unei persoane fizice cu care contract de comodat pt. folosirea imobilului ca sediu de firma. In cazul in care se descopera ca s-a platit acelei persoane,mai mult de 50% pt. o factura, cum se recupereaza aceasta suma? Ce documente justificative se folosesc pt. recuperarea acestei sume? Multumesc
Cel mai recent răspuns: aura.radulescu , utilizator 15:34, 27 Februarie 2012
Dispozitii de plata respectiv de incasare. Bineinteles cu explicatiile de rigoare.
Dispozitie de incasare,respectiv chitanta.
Ca SC in acest tip de operatiuni cu PF se utilizeaza numai si numai dispozitiile de plata respectiv de incasare. Nici vorba de chitante.

Chitanta serveste:

-document justificativ pentru depunerea unei sume în numerar la casieria unităţii
-document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate (emis în cazul vânzării de produse sau prestării de servicii pentru care plata se face în numerar).

Conform legii, chitanţele se păstrează timp de 5 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite. Chitanţele sunt arhivate alături de celelalte documente justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate.

DISPOZIŢIE DE PLATÃ/ÎNCASARE CÃTRE CASIERIE (Cod 14-4-4)

1. Serveşte ca:
- dispoziţie pentru casierie, în vederea achitării în numerar a unor sume, potrivit dispoziţiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum şi a diferenţei de încasat de către titularul de avans în cazul justificării unor sume mai mari decât avansul primit, pentru procurare de materiale etc.;
- dispoziţie pentru casierie, în vederea încasării în numerar a unor sume care nu reprezintă venituri din activitatea de exploatare, potrivit dispoziţiilor legale;
- document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate, în cazul plăţilor în numerar efectuate fără alt document justificativ.
2. Se întocmeşte în două exemplare de către compartimentul financiar-contabil:
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată, când nu există alte documente prin care se dispune plata (exemplu: stat de salarii sau lista de avans chenzinal etc.);
- în cazul utilizării ca dispoziţie de plată a avansurilor pentru cheltuielile de deplasare, procurare de materiale etc.;
- în cazul utilizării ca dispoziţie de încasare, când nu există alte documente prin care se dispune încasarea (avize de plată, somaţii de plată etc.).


Este adevarat ca subiectul dispozitie de incasare/plata versus chitanta este unul controversat.
Raman la parerea ca atunci cand emitem chitanta nu are nimeni nimic de comentat asa cum raman la parerea ca dispozitia de incasare/plata este optionala si reprezinta de fapt o anexa a chitantei.

Multumesc pt. raspunsuri! Asa ma gandeam si eu, dar credeam ca trebuie sa folosesc si formularul "angajament de plata" sau altele asemenea. Din ce mi-ati spus rezulta ca sunt suficiente: disp. de incasare , chitanta si, eventual, un referat privind justificarea sumei de recuperat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire avans spre decontare rodia rodia Cand se restituie un avans spre decontare neutilizat este obligatoriu sa se taie chitanta sau ajunge numai dispozitia de inacasare? Multumesc! (vezi toată discuția)
Chitanta sau di/dp? AncaUrda AncaUrda Care este documentul corect in baza caruia se poate face trensferul de bani intre casele diferitelor puncte de lucru ale unei societati: chitanta, dispozitia ... (vezi toată discuția)
Dispozitie de plata ptr. borderou de achizitie bbn_1982 bbn_1982 Buna! Am si eu niste intrebari. Pentru a putea efectua o plata pe baza unui borderou de achizitie este obligatoriu sa intocmesc o dispozitie de plata? Dar ... (vezi toată discuția)