avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa 2 ani de concediu ptr cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa 2 ani de concediu ptr cresterea copilului

sunt angajat din 05 01 1998 si incepind cu 26 11 1008 am intrat in concediu ptr cresterea copilului . angajatorul a spus ca o sa ma bage in somaj spuneti mi va rog si mie cum calculez cit timp iau somaj si care este cunatumul acestui somaj in functie de ce se calculeaza multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:30, 5 Noiembrie 2010
eu zic ca el este obligat sa va primeasca la munca. chiar daca pe postrul dvs a fost angajata o persoana el este pe perioada determinata. asa ca este bine sa reveniti pe postul detinut anterior si daca doreste sa va restructureze asta e.
Dar nu uitati 20 zile lucratoare preaviz, apoi intrati in somaj care se calculeaza in functie de vechime si salariu, dar nu-l lasati pe angajator sa faca ce vrea. Contractul Colectiv de Munca la Nivel National si implicit cele de ramura va da dreptul la minum un salariu la restructurare. Este dreptul dvs. suscces
1. Din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2. Salariul minim brut pe tara = 600 lei.
3. Perioada cat ati fost in CCC nu este perioada de stagiu de cotizare la somaj.
4. Dupa calculul meu aveti peste 10 ani de cotizare la somaj deci veti beneficia 12 luni de indemnizatie de somaj.
multumesc pentru raspuns treaba este ca intreprinderea unde lucrez eu face angajari si azi cind am fost sa vad cum stau lucrurile mi sa spus ca pe toti care vin din postnatal ii baga in somaj este corect asa ceva s au pot sa i dau in judecata ?
1. Deocamdata nu aveti pentru ce sa-i dati in judecata. Numai pentru intentie, nu se poate.
2. Asteptati sa primiti decizia de concediere si daca veti considera ca s-a procedat ilegal atunci puteti contesta decizia la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul.
3. Daca angajatorul va desfiinta locul de munca al dvs. este posibil sa va concediaze si veti beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Serviciu-somaj-serviciu la aceeasi firma.se poate? hopeless1 hopeless1 buna ziua! as dori sa stiu daca este posibil ca fiind angajat la o firma 2-3ani cum se poate intra in somaj? prin concediere? prin restructurarea ... (vezi toată discuția)
Care este suma neagu georgeta neagu georgeta cat iau somaj daca salariul anainte de crestere copil era de 945 ron iar dup aceia 2 ani 6mil plus alocatia 2 mil total 8.cat voi lua somaj.multumesc (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj Simona.Teschere Simona.Teschere Cum se calculeaza suma de bani pe care o incasa ca somaj? (vezi toată discuția)